Pravljice velikega primorskega ansambla

Primorska gledališča so z včerajšnjim prvim branjem v knjižnici Trstu vstopila v nov skupni projekt, naslovljen Igralci primorskih gledališč berejo pravljice. Igralci vseh treh gledališč bodo enkrat na mesec v svojih krajih brali pravljice, da bi zlasti otrokom ponudili kakovostno izkušnjo in jih kajpada tudi pritegnili v gledališče. Na jutrišnji kulturni dan pa vse tri ustanove vabijo tudi na svoje dogodke.

 Foto: Maja Pertič Gombač
Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER, NOVA GORICA, TRST > “ V tej akciji smo prvič zbrali vse igralce naših treh primorskih gledališč, ki jih tudi na plakatih lahko vidite, kot bi šlo za en igralski ansambel. Skupaj jih je toliko, kot jih ima eno ljubljansko gledališče, a prav zato naredijo veliko več,” je na predstavitvi projekta povedala Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper. Po utečenih koprodukcijah, skupni gledališki nagradi tantadruj in istoimenski časopisni prilogi našega časopisa in Primorskega dnevnika se sedaj podajajo v nov skupni projekt. Ime Igralci primorskih gledališč berejo pravljice so kljub pomislekom o dolžini izbrali, ker so želeli poudariti, da gre za profesionalne igralke in igralce, člane ansamblov treh profesionalnih gledališč, ki delujejo na Primorskem.

Doživetje z igralci

“Prav se nam zdi, da bi otroci in starši prepoznali primorskega profesionalnega dramskega igralca. In da jim ponudimo možnost, da v bogati ponudbi, namenjeni otrokom, ločijo zrno od plev,” je dejala Peganova.

Posebna pozornost ranljivim skupinam

V Gledališču Koper bodo jutri ob 10.30 spet uprizorili družinski kviz Lepo je biti Kopračan, ustvarjen predlani, v letu kulturne dediščine. Z njim spodbujajo spoznavanje Kopra od Grkov do danes. Ob tej priložnosti so se povezali s Kulturno izobraževalnim društvom Pina, ki se med drugim posveča vključevanju, zlasti migrantov, v družbo. Na jutrišnjo predstavo še posebej vabijo ranljive skupine. “Pomembno se je zavzemati za sodelovanje, kar izključuje marginalizacijo. Inkluzija oziroma sprejetost ni samoumevna. Za medsebojno sodelovanje pa je spodbudno okolje ključnega pomena,” poudarja Mirna Buić s Pine. Iniciative, kakršna je sobotna, vsekakor prispeva k prijaznejšemu okolju: “Ne nazadnje smo vsi, ki tu živimo, Koprčani, ne glede na naš izvor in druge značilnosti.”

Igralci koprskega gledališča bodo enkrat mesečno brali v Domu knjige, člani Slovenskega stalnega gledališča v Narodni in študijski knjižnici v Trstu ter v Feiglovi knjižnici v Gorici, novogoriški ustvarjalci pa v devetih podružnicah Goriške knjižnice Franceta Bevka in na bibliobusu.

“Zdi se mi, da je lepo, doživeto povedana pravljica pravica otrok, saj jim buri domišljijo. V času, ko smo tako okupirani s tehnologijo, bi morali mnogo več takih reči početi z njimi,” je prepričana Maja Jerman Bratec, direktorica SNG Nova Gorica.

“Ker nagovarjamo mlado občinstvo, se seveda tega, tudi kot oče, veselim. Ta branja pravljic so lahko lep začetek za mlade, da se naučijo prijeti knjigo v roke, pa tudi da vidijo koga s knjigo, ne le s telefoni,” je dejal igralec koprskega gledališča Luka Cimprič.

Že včeraj je skupni bralni projekt s pravljico v tržaški knjižnici odprla Nikla Petruška Panizon, 12. februarja bo Dušanka Ristić brala v Krajevni knjižnici Kanal, 17. februarja v GoriciDanijel Malalan 17.februarja v Gorici, Tjaša Hrovat pa 27. februarja v Domu knjige v Kopru.


Najbolj brano