Participativnega proračuna (še) ne bo

Divaška županja Alenka Štrucl Dovgan je zaradi nasprotovanja v odboru za finance predlog o participativnem proračunu prenesla na naslednjo sejo, predvidoma v aprilu.

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

DIVAČA > Predloga vodstva občine, da bi v prihodnjem letu uvedli participativni proračun v višini 60.000 evrov, s katerimi bi lahko občani sami razpolagali, na predsinočnji seji občinskega sveta niso obravnavali. Županja Alenka Štrucl Dovgan ga je namreč pred sejo umaknila z dnevnega reda, saj v odboru za finance zanj ni dobila prave podpore.

Predlog je pred tem dobil podporo na kolegiju županje, zato je sklepala, da ga lahko uvrsti na sredino sejo, vendar so v odboru za finance nekateri, posebno svetnik Klemen Delak, izkazali nestrinjanje. “Mogoče so se ustrašili, da bo uvedba tega dela proračuna prinesla dodatno, obsežno delo občinski upravi, vendar sem se sama temeljito pozanimala o tem in ocenjujem, da bi s takim proračunom lahko uspešno pomagali občanom izpeljati manjše investicije, ki jih sicer ne morejo niti prek krajevnih skupnosti, kaj šele prek občine. Zato bom v nadaljevanju zasnovo in realizacijo participativnega proračuna svetnikom najprej podrobno predstavila, potem pa uvrstila na naslednjo sejo. Upam, da ne bomo prepozni za umestitev v proračun za leto 2021,” je svetnikom pojasnila županja.


Najbolj brano