Ostali so fantje z močnimi značaji

Pred košarkarji Kopra Primorske je naporen teden. Jutri jih čaka gostovanje pri FMP v Beogradu, v ponedeljek prva tekma četrtfinala pokala v Rogaški Slatini, v sredo povratna tekma in v primeru zmage ob koncu tedna še polfinale in morda finale. O tem in o zadnjih zmagah - kljub okrnjenemu moštvu - smo se pogovarjali s s trenerjem Andrejem Žakljem.

Andrej Žakelj Foto: Tomaž Primožič/FPA
Andrej Žakelj Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Kljub znanim decembrskim dogodkom trenerja Andreja Žaklja in preostanka prepolovljene ekipe ni zapustil borbeni duh. V ligi Aba so Koprčani v sedmih tekmah po štirih porazih iztržili tri zaporedne zmage, v domačem prvenstvu pa v šestih tekmah polovičen izkupiček.

V sredo se je končal prvi del domačega prvenstva, danes potujete v Beograd, v ponedeljek boste v Rogaški Slatini. Kako vam sploh uspe sestaviti ekipo?

“Zelo težko. Sploh naslednji teden nas v pokalu teoretično lahko čakajo kar štiri tekme. Z igralci se veliko pogovarjam, prilagajam treninge, na tekmah poskušam več menjati. Ni lahko, vsi smo pristali v novem položaju. Ker pa igralci kažejo izredno željo po dokazovanju, mi to zelo lajša delo. Pričakujem pa tudi padec v formi, kajti dolgoročno je zelo težko igrati z osmimi igralci.”

Andrej Žakelj

trener Kopra Primorske

“Ni popuščanja, na vsakem treningu zahtevam maksimum. Ostali so fantje z močnimi značaji.”

Izgubo nosilcev igre ste nadoknadili z dvema prihodoma. Je v načrtu še kakšen?

“Odšlo jih je šest, prišla sta dva, dodali smo nekaj mladincev, na katere računamo v prihodnosti. Upam, da bomo našli denar še za enega, načeloma domačega igralca.”

Kako vam uspeva zmagovati v teh razmerah?

“Tudi sam sem včasih presenečen nad reakcijo igralcev, sploh na tekmah lige Aba. Potem sledi rezultatski padec v domačem prvenstvu, kar pa je povsem normalno. Že na prvi tekmi po odhodih nosilcev, proti Crveni zvezdi, sem videl prižgano iskro v očeh igralcev. Vsi vedo - to velja tudi zame -, da so dobili nepričakovano priložnost za dokazovanje. Zelo pomembna je tudi regeneracija. Ni popuščanja, na vsakem treningu zahtevam maksimum. To so fantje z močnimi značaji, borijo se zase in za vse ostale, povezani so tudi izven igrišča. Enako velja za ostanek strokovnega štaba. Zelo pomemben člen je Goran Jagodnik, ki vse drži skupaj.”

Omenili ste mlajše. Med temi ima največ igralnih minut Rok Nemanič, dosegel je prve članske točke. Za mladince je bil preskok še težji.

“Seveda. Tudi Urban Hrovat je že okusil igranje v ligi Aba, pa kadet Saša Ciani, ki je najmlajši v ekipi. Nemanič je pred kratkim dopolnil 18 let in je mladinec z absolutno največ minutami v ligi Aba. Priložnost zelo dobro izkorišča, s trdim delom bo še veliko dosegel.”

Tik pred tekmo z Mego Bemaxom vas je zapustil še Ivan Marinković. Je bila to še dodatna vzpodbuda za nepričakovano zmago?

“Marinković ni treniral že od prejšnjega torka. Tudi igralci so vedeli, da odhaja v Olimpijo, čeprav med kluboma prestop še ni bil dogovorjen. Lahko si predstavljate, kakšno dodatno psihično breme je bilo to, zato se o tem nismo veliko pogovarjali. Vsak dan sem fantom na treningih ponavljal, da smo še vedno konkurenčna ekipa, da verjamem v zmago in da morajo tudi oni to verjeti. Če tega ne bo, bomo zanesljivo poraženi. In smo verjeli.”

Kakšne cilje po vsem dogajanju še imate v tej sezoni?

“Klubski cilj je stabilizacija s pogledom v prihodnjo sezono. V ligi Aba je cilj vsaka tekma posebej. Obstali smo, končnica pa ni cilj. Nočem ustvarjati nepotrebnega pritiska na igralce. V slovenski ligi si želimo čim više. Kam nas bo pripeljalo, pa res ne vem. Vedeti morate, da potrebujemo še precej časa za uigravanje in spoznavanje.”

V pokalu branite lovoriko. Imate vsaj v tem tekmovanju konkreten cilj?

“Najprej gremo v Beograd, potem pa bomo razmišljali o pokalu, kjer imamo neugodnega tekmeca. Gremo na zmago, če je ne bo, to ne bo tragedija. Drugi del prvenstva pa bo precej izenačen. Vse, kar lahko napovem je, da od svojih varovancev zahtevam boj vse do izteka tekme.”


Najbolj brano