Želijo si, da bi gostje v šoli lahko prespali

Staro šolo v Temnici zadnji dve leti upravlja domača krajevna skupnost. Ta skrbi, da se v stavbi veliko dogaja in jo tudi trži. Velika želja je, da bi v zgornjih prostorih uredili prenočišče.

Staro šolo v Temnici so obnovili konec leta 2007 s pomočjo denarja 
EU in je danes center dogajanja na vasi in širše.  Foto: Alenka Ožbot
Staro šolo v Temnici so obnovili konec leta 2007 s pomočjo denarja EU in je danes center dogajanja na vasi in širše.  Foto: Alenka Ožbot

TEMNICA > Zgradbo so s pomočjo denarja EU obnovili pred dobrim desetletjem. Leta 2018 je upravljanje od občine prevzela Krajevna skupnost Temnica, ki skrbi, da je izkoriščena in tržena.

Od kulturnih do joge

“Upam, da se vidi razlika, v svetu krajevne skupnosti si prizadevamo, da se stvari premikajo,” poudarja predsednik KS Temnica Oto Luthar. Zadovoljen je, da se v stavbi veliko dogaja, spremembe vidi tudi v povezovanju. Po novem, denimo, pri prireditvi ob kulturnem prazniku, ki jo v Stari šoli pripravlja Društvo Simon Jenko, sodeluje tudi krajevna skupnost.

V soboto, 8. februarja, ob 19. uri bo v Stari šoli v Temnici tradicionalno praznovanje kulturnega praznika. Letošnji gost bo dvakratni Prešernov nagrajenec, akademik Boris A. Novak.

V večnamenski stavbi med drugim predstavljajo knjige, organizirajo razstave in zasebna praznovanja. Za vaje pevskega zbora ali dramske skupine je uporaba prostora brezplačna. “Za jogo in telovadbo žal še ne moremo zagotoviti brezplačne uporabe, cilj pa je, da bi domačini brezplačno uporabljali te prostore. Za zunanje uporabnike, denimo za simpozije, zasebne proslave, kjer niso vključeni ljudje iz naše krajevne skupnosti, pa bomo uporabo še naprej zaračunavali,” razlaga Luthar. V stavbi je tudi knjižnica, ki je odprta ob petkih popoldan. Prostor so opremili s kopirnim strojem, ki ga lahko uporabljajo vaščani.

Uredili bi prenočišča

“Cilj je naša spletna stran, ki bi bila povezana z vsemi regionalnimi stranmi. Želimo si, da bi bila ponudba Stare šole čim bolj vidna, privabiti želimo zunanje uporabnike. Tukaj so lahko denimo večdnevni tečaji, simpoziji ...” meni Luthar, ki razmišlja tudi, kako bi uredili nadstropje, kjer ima sedež krajevna skupnost, del prostorov pa še ni dokončan. Tam naj bi z javno zasebnim partnerstvom uredili ležišča. “Želimo najti nek program, da bi zapolnili te prostore. Ideja je, da v nadstropju prenočijo tisti, ki se udeležijo večdnevnih dogodkov v spodnjih prostorih,” razlaga Luthar. Razmišlja, da bi lahko za prenočišča namenili tudi del prostorov krajevne skupnosti. V načrtih je idejna zasnova, ki bo pokazala, kakšne so možnosti za ureditev prenočišča v nadstropju.


Najbolj brano