Letos še klopce in predstavitvena tabla

V zadnjih treh letih v Orehovljah ob cerkvi urejajo vaški park, ki počasi dobiva zamišljeno podobo. Letos bodo postavili še klopce in zasadili zelenje. Posebej pa so veseli, da se v vas priseljujejo ljudje iz okoliških krajev, ki cenijo njene lepote in mir.

Vaški park so obdali s kamnitim obzidjem, letos bodo v njem 
namestili še klopce in zasadili zelenje.
Vaški park so obdali s kamnitim obzidjem, letos bodo v njem namestili še klopce in zasadili zelenje.  

OREHOVLJE > Vaški trg v Orehovljah urejajo po idejni zasnovi arhitekta Grege Vezjaka iz Bilj, ki si je med drugim zamislil sodobno urejen park ob cerkvi za druženje in organizacijo prireditev. V zadnjih treh letih krajevna skupnost večino denarja za naložbe namenja prav urejanju tega prostora. “Z gradbenimi deli smo začeli leta 2017, ko smo naredili dve stranici zidu iz suhogradnje, kar je posebna vrednost za naše vaško jedro. Preostali dve, pri cerkvi in proti biljenskemu polju, v dolžini 60 metrov, smo zgradili lani. Poleti smo uredili tudi vhod v vaški park. Zdaj si prizadevamo, da bi vknjižili to parcelo, ki smo jo pred osmimi leti kupili skupaj z občino, gre za slabih 500 kvadratnih metrov zemljišča, ki ga že od nakupa dalje ureja in vzdržuje krajevna skupnost,” razlaga predsednik KS Orehovlje Bogomir Nemec.

V parku bodo letos postavili klopce in predstavitveno tablo z zemljevidom Orehovelj. “V prihodnjih dneh se bomo sestali s strokovnjaki za hortikulturo, saj nameravamo zasaditi tudi zelenje. Ciprese ne dajo veliko sence, orehi na vzhodni strani pa senco ponujajo le dopoldan,” razlaga.

KS se v zadnjih letih veliko ukvarja tudi s športnim parkom Java, ki je vsako leto prizorišče dobro obiskanega Praznika špargljev. Lani so uredili zunanjo kuhinjo, v načrtih je širitev skladišča in postavitev odra. “Bolj pomembno pa je, da začnemo s postopki za pridobivanje uporabnega dovoljenja za športni park,” poudarja Nemec. Zelo je zadovoljen, da v vasi ljudje gradijo hiše, nekaj so jih tudi obnovili. “Priseljujejo se ljudje iz okolice, ki so po ogledu našega kraja spoznali njegove prednosti, lepoto, mir, zaprtost za promet, bližino polj, kjer se lahko človek sprehodi, in Vipave, vse skupaj pa je od avtoceste, Nove Gorice in inštitucij, ki jih človek potrebuje, oddaljeno le nekaj kilometrov,” pravi Nemec.


Najbolj brano