Jeza velikega menedžerja

Manj je lahko več, sem nekje slišal. Pa kako je manj lahko več, bo zagotovo vsakdo najprej pomislil. Pa bom konkreten. Manj igralcev kot ima Koper Primorska, bolj je uspešna. Košarkarski projekt je zaradi pomanjkanja denarja decembra doživel hud udarec z odhodom peterice košarkarjev in trenerja. In čeprav so mnogi pričakovali popoln zlom, se to ni zgodilo. Kako bo v prihodnje, se ne ve, ker je pač slog glavnega sponzorja tak, da svojih načrtov ne razodeva javnosti, če to ni ravno nujno.

Manj je torej lahko več. Koprska ekipa, pa čeprav več kot prepolovljena, je še vedno na mestih, ki se borijo za uvrstitev v končnico regionalne lige Aba, nekateri klubi, ki so že v izhodišču imeli več kot dvakrat višji proračun, pa trepetajo, ali bodo uresničili tekmovalne cilje. In zakaj so ta prva štiri mesta tako zelo pomembna? Ker prvaku (še zadnjič neposredno) omogočajo uvrstitev v evroligo, ostalim pa v evropski pokal eurocup, čeprav konkretno od tega ne dobijo veliko. Nogomet je pač poglavje zase, ostali športi pa so druga dimenzija.

Koprčani so - seveda zgolj po naključju - pred tekmo z Mego Bemax ostali še brez šestega igralca. In ta je bil v zadnjem mesecu najboljši igralec ekipe.

Zadnja epizoda koprskih igralcev v odhajanju se je zgodila prejšnji konec tedna. In to taka, da kar dovolj razgali način delovanja jadranske druščine. “Poslušaj, ti tvoji bodo v ligi zagotovo obstali, ni dvoma, ampak - kdo bo izpadel? Igokea sigurno ne, saj veš, čigava je, Mega težko, saj tudi veš, čigava je. Kdo potem ostane? Krka, Cibona in Zadar,” mi (nam) je preroško govoril eden od hrvaških kolegov, ki je zelo kritičen do tega tekmovanja in pogostih nedoslednosti. Tudi če se ne bi hotel strinjati z njim, pa sem se v veliki meri, ker tudi sam vem, da ta svet ni za naivne, se zdaj moram, ker se dogaja natanko tako, kot je napovedoval. Pa povejmo konkretno: v ligi Aba ima Crvena zvezda svoj satelitski klub FMP, Igokeo vodi brat nekdanjega predsednika Republike srbske, zdaj člana predsedstva v BiH, Mega Bemax je formalno čisto navaden klub, v resnici pa je klub enega najvplivnejših košarkarskih menedžerjev Miška Ražnatovića, ki mu vzgaja mlade igralce. Seveda ima menedžer Miško svoje igralce marsikje, tudi v Koper Primorski.

In kaj se je dogajalo minuli konec tedna? Zelo pomemben je bil v boju za obstanek, saj sta se med sabo udarila Krka in Cibona, v Koper je prišla Mega. Koprčani so - seveda zgolj po naključju - pred tekmo ostali še brez šestega igralca. In ta je bil v zadnjem mesecu najboljši igralec ekipe. Ivan Marinković je, ker je pač to lahko, prekinil pogodbo in bo odslej igral za Cedevito Olimpijo. Mnogi so to komentirali kot udarec pod pas bivšega trenerja in neformalnega svetovalca Jurice Golemca. Če to drži in za tem stoji donedavni trener, ne vemo in težko verjamemo. Res pa je, da je bil Marinković v nedeljo opoldne v koprski dvorani z družino. Toda ne na igrišču, pač pa med gledalci. Med njimi je bil - po porazu njegovega kluba - tudi vidno razburjeni Ražnatović. Koper je namreč kljub dodatnemu udarcu Megi prekrižal načrte o vnaprej zagotovljeni zmagi. Sliko si ustvarite sami. Prav težko najbrž ne bo ...

Rado Lorbek in druščina so regionalno košarkarsko tekmovanje - ligo Aba oziroma Jadransko ligo ustanovili ob prelomu tisočletja. S tem ni bilo prav nič narobe, novo tekmovanje z močnejšo konkurenco je kvečjemu lahko pozitivno. A le pod pogojem, da se zaradi tega ne spodkopljejo osnove razvoja, kakovosti in medijsko izpostavljenega produkta, kar je do tedaj bila slovenska prva liga. Žal Aba dolgoročno ni prinesla nič dobrega nobeni od nacionalnih lig, izkazalo se je, da vse preveč podlega parcialnim interesom. In nič čudnega ni, da jo druščina Uleb počasi izrinja iz svojih tekmovanj, posebej pa iz evrolige. V Novem mestu je bil izključen napovedovalec, ker je povedal, koliko prostih metov je izvajala Krka in koliko Cibona. Torej golo statistiko. Za sodnike je bilo to komentiranje sojenja. V vseh pogledih neregularno finale z ogrožanjem integritete igralcev lani med Crveno zvezdo in Budućnostjo pa jih ni motilo. Kako potem lahko tako tekmovanje preživi?


Preberite še


Najbolj brano