Na Goriški je vedno gneča

Zožitev Goriške ceste v središču mesta je samo še potrdila, da je glavna mestna ulica preveč obremenjena. Števec na njej dnevno beleži več kot 11.000 vozil, zavijanje v levo je v prometni konici tako rekoč nemogoče.

Goriška cesta je po ureditvi kolesarskih in pešpoti ožja, prometa 
pa ob konicah ni nič manj. Foto: Alenka Tratnik
Goriška cesta je po ureditvi kolesarskih in pešpoti ožja, prometa pa ob konicah ni nič manj. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Občina Ajdovščina je z gradnjo kolesarske in pešpoti ob Goriški cesti ter zožitvijo cestišča nakazala razvoj v smeri zmanjševanja prometa v središču mesta in preusmerjanje motornih vozil na obvozno cesto, a v praksi se to še ne pozna.

Levo? Nemogoče

V prometnih konicah je glavna mestna ulica še vedno zabita z avtomobili. Zavijanje v levo je praktično nemogoče ali pa, denimo, zavijanje na parkirišče ob starem mlinu zaradi ozkega cestišča povzroči dodatne zastoje, na kar je nedavno opozoril tudi svetnik SDS Miha Kapelj.

11.000

vozil dnevno pelje po osrednji mestni ulici

Avtov skoraj toliko kot na avtocesti

Na občini se zavedajo težave, saj jo potrjujejo konkretni podatki. Števci prometa namreč na tem odseku dnevno beležijo več kot 11.000 motornih vozil, medtem ko se je v letu 2018 po južni obvoznici dnevno v povprečju peljalo “le” 5778 vozil, skozi Deskle 6312, Sežano 3384, po vipavski hitri cesti mimo Dolge Poljane pa denimo 16.200 vozil. “Občina in direkcija za infrastrukturo zato iščeta rešitve za razbremenitev Goriške ceste. Zgrajeni sta že krožišči pri letališču in nekdanji cestni bazi, v kratkoročnih planih je predvidena gradnja krožišča na semaforiziranem križišču južne obvoznice, razbremenitev mestnega središča pričakujemo tudi z gradnjo povezovalne ceste med Lokavško cesto in ulico Quiliano,” je na svetniško vprašanje odgovoril svetovalec za promet Jošt Černigoj. Ko bo motornega prometa manj, pa se bodo zmanjšale tudi težave z zavijanjem v levo, pravijo na občini.


Najbolj brano