Dvigalo pobiralo mulj in zgrmelo v morje

V tretjem bazenu koprskega pristanišča se je v petek zgodila nenavadna nezgoda. Z delovnega plovila podjetja Adriaing je v morje zgrmelo dvigalo, ki je pobiralo mulj. Poškodovan ni bil nihče. Služba za varovanje morja Luke Koper je območje takoj obdala s pivniki, da je preprečila širjenje oljnih madežev. Dvigala do včeraj še niso dvignili na površje.

Plovilo Adriainga se je med poglabljanjem morskega dna v tretjem 
bazenu pristanišča tako nagnilo, da je dvigalo s palube zdrsnilo v 
morje.  Foto: Uprava za pomorstvo
Plovilo Adriainga se je med poglabljanjem morskega dna v tretjem bazenu pristanišča tako nagnilo, da je dvigalo s palube zdrsnilo v morje.  Foto: Uprava za pomorstvo

KOPER > “Dvigalo na delovni barži je pobiralo mulj z morskega dna in ga nalagalo na palubo. Kot kaže, je pri obratu plovila naloženi mulj zdrsnil na eno stran, zaradi teže se je plovilo nagnilo, dvigalo pa zdrsnilo v morje,” je verjetni potek nezgode opisal pomorski inšpektor uprave za pomorstvo Tomo Borovničar. “Najpomembnejše je, da se ni nikomur nič zgodilo,” poudarja. Postopek pomorske inšpekcije v zvezi z delovno nesrečo sicer še poteka. Mesto nesreče si je ogledal tudi okoljski inšpektor, so povedali v Luki Koper.

Na delovnem stroju so različna maziva in olja, tako da je prišlo da manjših oljnih madežev. “A se ni razširil, saj je služba za varovanje morja Luke Koper območje že takoj po nesreči obdala s pivniki in je mesto nezgode pod nadzorom,” pravi Borovničar.

Včeraj popoldne so še pripravljali vse potrebno za dvig potopljenega dvigala z morskega dna. Nekateri ocenjujejo, da delovni stroj ne bo več uporaben. Koprsko gradbeno podjetje Adriaing v tretjem bazenu koprskega pristanišča za Luko Koper gradi nove, varnejše priveze za ro-ro ladje, ki prevažajo avtomobile. Ali bosta nezgoda in izgubljeni delovni stroj zavrla delo v tretjem bazenu, še ni znano; prokurist podjetja Adriaing Jože Andrejašič včeraj po telefonu ni bil dosegljiv.


Najbolj brano