“Snidjeni njoki” (njoki iz kvašenega testa) s kunčjim ragujem in komarčkom
Sestavine
Njoki:
1 kg moke
2 žlički sladkorja
1 žlička soli
4 žlice svinjske masti
50 g kvasa
voda (po potrebi)
Ragu:
1 zajec
1 čebula
2 stebli zelene
2 korenčka
2 žlici paradižnikove mezge
½ litra belega vina
semensko olje (po potrebi)
voda (po potrebi)
sol (po potrebi)
košček masla
cvet komarčka
dimljena skuta
Kvas razpustimo v mlačni vodi in z vsemi sestavinami za njoke zamesimo testo. Pustimo ga vshajati približno eno uro, nato oblikujemo majhne kroglice, ki jih razporedimo po pekaču, obloženem s peki papirjem. Kroglice, ki ne smejo biti preveč skupaj, kuhamo na pari 20 minut.
Kunca razrežemo in damo v vročo naoljeno ponev ter popražimo z vseh strani. Sesekljamo korenje, čebulo in zelene ter zelenjavo pristavimo h kosom kunca. Zalijemo z vinom in vodo, tako da je meso pokrito. Ko tekočina zavre, dodamo paradižnikovo mezgo in kuhamo še eno uro. Meso razkoščičimo in z nožem narežemo na koščke, ki jih vrnemo v omako.
V ponvi razpustimo maslo in na njem sotiramo njoke. Postrežemo jih z žlico raguja, potresemo z mletimi cvetovi komarčka in nastrgano dimljeno skuto.
Recept je pripravila
Gabriella Cotalli Devetak
iz Lokande Devetak na Vrhu sv. Mihaela.