Četrto krožišče bo v Opatjem selu

Krožišče Križ Cijan pred Biljami, ki so ga zgradili v lanskem letu, so danes uradno odprli. Država in Občina Miren-Kostanjevica načrtujeta še gradnjo krožišča v Opatjem selu, skupaj bosta urejali tudi cesto v Vojščici.

Prvi  se po uradnem odprtju v krožišče zapeljali starodobniki.
Prvi se po uradnem odprtju v krožišče zapeljali starodobniki.  

BILJE > Dolgo načrtovano krožišče Križ Cijan so začeli graditi proti koncu leta 2018. Naložba je bila vredna dobrih 508.000 evrov. Levji delež, 403.000 evrov, je zagotovila direkcija za infrastrukturo, občina jih je prispevala dobrih 105.000. Uredili so tudi pot za pešce in kolesarje, odvodnjavanje, prometno signalizacijo in vgradili kanalizacijsko cev.

Uporabno dovoljenje so dobili konec lanskega leta, s kulturnim programom in paradno vožnjo starodobnikov pa so danes krožišče uradno odprli. “To je že naše tretje in veselim se, da bomo krožišče v kratkem lahko odprli tudi na koncu Opatjega sela v smeri proti Kostanjevici,” je povedal župan Mauricij Humar. V.d. direktorica direkcije za infrastrukturo Monika Pintar Mesarič je spomnila, da z občino načrtujejo še obnovo glavne ceste v Vojščici na Krasu.

Precej zanimanja vzbuja zanimiva stvaritev, ki so jo postavili na zelenici v krožišču Križ Cijan. Gre za repliko glinene posode, vodnega zbiralnika, ki so ga v 80-ih letih prejšnjega stoletja našli med arheološkimi izkopavanji na tem območju, ko so naleteli na ostanke frnaže iz rimskih časov. Pobudo za njeno postavitev je dal Zoran Beltram iz Mirna, strokovno razlago pa zgodovinarka Nataša Nemec iz Bilj. KS Bilje in občina sta zamisel podprli in tako zanimiva pridobitev v krožišču predstavlja bogato tradicijo opekarstva v Biljah.


Najbolj brano