Kurjerce so zapeljale na koprske ulice

Danes so po koprskih ulicah prvič zapeljale tri kurjerce, manjša električna vozila za prevoz šestih potnikov. Gre za napredno obliko brezplačnega javnega prevoza v mestnem središču, ki je dostopna preko klica na telefonsko številko, objavljeno na vozilih, ali z dvigom roke.

 

 Z vozili na električni pogon bodo domačinom olajšali dostop do 
doma in javnih storitev. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Z vozili na električni pogon bodo domačinom olajšali dostop do doma in javnih storitev. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Vsa tri vozila so prilagojena za prevoz starejših in invalidnih oseb, v zadnjem delu pa je dovolj prostora bodisi za invalidski voziček ali za prtljago. Največja hitrost, ki jo lahko dosegajo, je 40 kilometrov na uro, njihov domet z enim polnjenjem pa je vsaj 90 kilometrov. Polnili jih bodo v nočnem času v garažah podjetja Arriva, ki je že 23 let občinski koncesionar za prevoze po mestnem jedru.

Manjša električna vozila so prilagojena za prevoz šestih potnikov. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Prek klica ali z dvigom roke

Kurjerco lahko pokličete na telefonsko številko 051/488-000 ali jo ustavite z dvigom roke. Vozila imajo postajališče pri taksistih ob mestni tržnici. Ves čas bodo krožila po mestu. Kje se trenutno nahajajo, pa si je možno ogledati prek aplikacije MOK Mobi.

Prilagodljive poti in vozni red

Sprva bo urnik testnih voženj od 8. do 18. ure, kasneje pa ga bodo prilagodili potrebam uporabnikov. “Poti niso strogo zarisane kot tudi ne vozni red, saj smo se odločili, da bomo dva meseca ugotavljali potrebe potnikov in pomanjkljivosti ter se prilagajali njihovim željam,” napoveduje predstojnik urada za gospodarske dejavnosti v koprski občini Raf Klinar.

Z vozili na električni pogon bodo domačinom olajšali dostop do doma in javnih storitev ter skrajšali razdalje med pomembnejšimi cilji v mestni peš coni. Kurjerce bodo tako vozile na območju mestnega obroča (Pristaniška ulica, Vojkovo nabrežje, Kopališko nabrežje in severna obvoznica) in po določenih ulicah, ne pa tudi do nakupovalnih središč.

Kurjerco lahko pokličete na telefonsko številko 051/488-000 ali jo ustavite z dvigom roke. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Naložba za nakup mini električnih avtobusov je vredna 221.552 evrov. Večji del denarja je občina prejela iz Eko sklada, del pa tudi iz projekta MULTI-E, katerega vodilni partner je Petrol. “V prihodnjih letih bomo vzpostavili še eno povezavo, in sicer med Koprom in Trstom, kjer bo prav tako vozil električni avtobus,” ob tem napoveduje direktor inovativnih poslovnih modelov in digitalizacije v Petrolu Miha Valentinčič.

Kurjerce bodo vozile po mestnem jedru, po vseh lažje dostopnih ulicah. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Letos sistem izposoje električnih koles

Koprska občina ima v načrtu tudi nekaj drugih ukrepov za izboljšanje mobilnosti. “Letos bomo vzpostavili sistem izposoje električnih koles, začeli bomo z gradnjo parkirne hiše Sonce, jeseni bomo dobili tudi tri nove električne avtobuse in v ta namen uvedli tri nove avtobusne linije. Želimo si občino in mesto, ki bosta prijazna občanom, trajnostno naravnana in ki bosta skrbela tudi za bolj ranljive skupine,” pravi koprski župan Aleš Bržan.

Direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Erik Stig Karlsson je zadovoljen, ker so del zgodbe, ki spodbuja ekološke prometne rešitve v urbanih okoljih. “Veseli nas, da smo lani zabeležili pozitiven trend, natančneje 11-odstotno rast števila potnikov v mestnem javnem potniškem prometu, zato smo prepričani, da bo Koper tudi z novo brezplačno storitvijo postal še bolj čisto, zeleno in dostopno mesto,” ocenjujeBo Erik Stig Karlsson.


Najbolj brano