Želijo si neodvisne meritve hrupa

Prebivalci Dolenje vasi že vrsto let opozarjajo na potrebo po postavitvi protihrupnih ograj zaradi hrupa, ki prihaja z avtoceste. Že leta 2014 so na sosvetu krajevnih skupnosti občine predlagali, da bi občina izvedla meritve hrupe, saj meritvam, ki jih izvaja Dars ne verjamejo.

Vaščani Dolenje vasi si zaradi bližine avtoceste želijo protihrupne 
ograje. Foto: Petra Mezinec
Vaščani Dolenje vasi si zaradi bližine avtoceste želijo protihrupne ograje. Foto: Petra Mezinec

DOLENJA VAS > Pred kratkim smo pisali o zahtevah za postavitev protihrupnih ograj prebivalcev Dolnjih Ležeč, vendar pa niso edini s temi težavami. Na prekomerni hrup z avtoceste že vrsto let opozarjajo tudi v Dolenji vasi. “Že leta 2014 smo na sosvetu krajevnih skupnosti občine Divača podali pobudo o meritvah hrupa na odsekih med Dolenjo vasjo in Potočami ter med Divačo in Dolnjimi Ležečami,” je pojasnil Edvin Škamperle iz Dolenje vasi.

Samostojne meritve stanejo

Takrat je občina tudi podala pobudo za gradnjo protihrupne ograje na teh odsekih. Vendar se od takrat ni zgodilo in premaknilo nič. “Zato smo že takrat predlagali, da bi občina, v primeru, če Dars ne bo sprejel dogovora, opravila meritve in tako dokazala nujnost protihrupne ograje,” je še dodal Škamperle.

Podobno razmišlja tudi Bruno Bombač iz Dolnjih Ležeč: “Ne razumem, kako se je lahko to povsod uredilo, pri nas pa še vedno ne. Zahtevamo šestmesečne meritve, med aprilom in oktobrom, ki bi podali jasne ugotovitve, kakšen je hrup.” Meritvam, ki jih je izvajal Dars, ne verjamejo.

Tako v Dolenji vasi kot tudi v Dolnjih Ležečah pa so prepričani, da bi morala občina posredovati bolj odločno. “Pogovarjali smo se že z ministrstvom, pa tudi z Darsom, kjer pa so nam dokazali, da hrup ne presega dovoljenih vrednosti. Zdaj smo jih prosili, da nam pošljejo rezultate meritev na območju Dolnjih Ležeč. Prav tako čakamo na uradne odgovore, zakaj so posekali drevesa. Naravna zaščita pred hrupom se nam zdi zelo dobra rešitev,” je odgovorila županja Alenka Štrucl Dovgan.

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi občina plačala meritve hrupe, pa je odgovorila: “Seveda obstaja, vendar pa je treba vedeti, da vse to tudi stane.”


Najbolj brano