Stara menza za starejše občane

Na včerajšnji dražbi je komenska občina za 71.000 evrov kupila poslopje stare menze, ki je pristala v stečajni masi podjetja Alukomen holding. V njej namerava s pomočjo države urediti dnevni center za starejše občane.

Staro menzo je za 71.000 evrov kupila komenska občina na 
včerajšnji dražbi. Foto: Petra Mezinec
Staro menzo je za 71.000 evrov kupila komenska občina na včerajšnji dražbi. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Stečajna upraviteljica podjetja Alukomen holding Tanja Praprotnik je objekt stare menze na javnih dražbah neuspešno prodaja že vse od oktobra leta 2017, ko je bila izklicna cena 171.000 evrov. Od takrat se je cena vztrajno nižala vse do včeraj, ko je objekt za 71.000 evrov kupila občina.

Pričakujejo pomoč države

Na dražbi je sodelovala zgolj občina, je povedal župan Erik Modic, zadovoljen, da jim je uspelo stavbo kupiti. “Zelo smo veseli. Priznam, da smo čakali, da se cena zniža do te mere, da bo primerna za občino. V stari menzi nameravamo urediti center starejših občanov. V dogovoru smo, da se prek domov upokojencev v Sežani in Novi Gorici marca prijavimo na razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za pomoč pri gradnji centrov starejših občanov,” je pojasnil župan.

Na občini so pred zadnjima dvema dražbama sicer zanikali, da bi se zanimali za nakup, saj je upravljanje s stavbo zaradi zaščitenosti bližnjega gozda težje. Ne pa povsem nemogoče, pravi župan, bodo pa morali zato spremeniti občinski prostorski načrt.

Starejši in mladina bodo sosedi

Poleg stavbe je občina z nakupom v last dobila še 3000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, na katerem stoji zaščiten gozd, pa tudi balinišče, ki že vrsto let propada. Vse to bodo v prihodnjih letih obnovili, je še dodal Modic, ki je na zadnjem posvetu z mladimi v občini obljubil, da bodo tudi oni dobili svoj prostor v le nekaj metrov oddaljenem zdaj zapuščenem baru Cirje.

Staro menzo so zgradili v 30. letih prejšnjega stoletja, po njej pa je bil v vojni tudi vrtec, kasneje so v njej jedli komenski delavci.


Najbolj brano