Nastja Vovk: “Uspešne zgodbe so ‘brca v rit’, da tudi sam poskusiš!”

“Ko igram v glasbeni skupini, moram biti kot bobnarka stalno prisotna z glavo in telesom, poslušati moram, kaj se dogaja okoli mene, saj sem najbolj odgovorna za ritem. Če naredim napako, skupina izgubi ritem.” 28-letna Nastja Vovk iz Senožeč pravi, da ji udejstvovanje v glasbi “pomaga pri iskanju same sebe”, obenem pa je glasba rdeča nit njene karierne poti.

Nastja Vovk svojo karierno pot tlakuje s pomočjo glasbe.  Foto: Srdjan Živulović/BOBO
Nastja Vovk svojo karierno pot tlakuje s pomočjo glasbe.  Foto: Srdjan Živulović/BOBO

“Moj oče je igral kitaro. Nekoč je imel svoj bend, mene in brata je naučil igranja na kitaro,” o tem, kdaj se je začelo njeno razmerje z glasbo, pove Nastja Vovk. Pred leti se je udeležila avdicije vokalne skupine Perpetuum Jazzile. “Grem poskusit, sem si rekla, vem, da imam veliko talenta za petje, še brat me je prepričeval, a sem vseeno dvomila,” se spominja. Izšlo se je dobro, vokalisti so jo sprejeli medse, kar je bila odlična izkušnja na njeni glasbeni poti: “Veliko sem pridobila na tehniki, všeč mi je bilo, ker smo peli ritmične stvari in ker ni šlo za klasično zborovsko petje.”

Privlači jo vloga vodje

Pred tretjim krogom avdicije za sprejem v ekipo Perpetuum Jazzile so si kandidati začeli pomagati med seboj, se povezovati v neformalno skupino, skupaj so se učili pesmi, ki so jih na avdiciji morali znati. Občasno se je Nastja lahko preizkusila v vodenju skupine. “Prej nikoli nisem imela priložnosti voditi ekipo in ugotovila sem, da pri tem zelo uživam.”

> Senožeče

> Škofijska gimnazija Vipava

> Igrala je v glasbenih skupinah Ultra bend, Perpetuum Jazzile in v bendu Tinkare Kovač. Trenutno igra bobne v skupini Abend.

O tem, kakšne lastnosti odlikujejo dobrega vodjo, meni: “Biti moraš odločen, zanesljiv, poslušati ideje drugih in jih znati upoštevati. Če predlogi drugih niso primerni, jim moraš znati to pojasniti in jih usmeriti. Narobe je - kar sicer počnejo številni vodje, s katerimi sem bila doslej v stiku -, da mnenja drugih preslišijo in naredijo po svoje. Odlično moraš poznati sebe, nadzorovati svoja čustva, se jih zavedati. Želim si postati vodja, a ne vem, kje in kako.”

Zdi se, da se je največ pomembnih pozitivnih sprememb v Nastjini zgodbi zgodilo v trenutkih, ko je srečala osebo, ki je v njej prepoznala potencial in je vanjo verjela. Tako ji je Ingrid Vičič, uslužbenka zavoda za zaposlovanje, pred leti na razgovoru predlagala, naj se udeleži delavnic podjetništva Zavoda Meta. “Pojdite vsaj poskusit!” jo je spodbudila. “Res sem šla, naredila sem svoj podjetniški načrt, usposabljanje za mladega podjetnika in dobila nekaj sredstev, ki sem jih vložila v glasbeno opremo.”

Poučila se bo o osebnih financah

V okviru projekta Primorski pospešek smo prisluhnili Nastjini želji po tem, da bi bolje spoznala osnove osebnih financ.

“Z veseljem!”, se je na prošnjo za sodelovanje odzval dolgoletni finančni svetovalec pri podjetju Cresus Matjaž Štamulak. Z Nastjo se bosta prvič srečala na zaključnem dogodku Primorskega pospeška, ki bo v četrtek, 13. februarja, v Novi Gorici, kjer se bosta dogovorila za termin finančnega svetovanja.

Svoj glasbeni talent kot bobnarka pili v zasedbi Abend, v kateri kot basist igra tudi njen brat. Z ostalimi člani se je odlično ujela. “Matej Zupančič je resnično odličen vodja Abenda,” je zadovoljna.

V okviru Primorskega pospeška je Nastja Vovk (tretja z leve) skupaj s še eno udeleženko projekta Terezo Hladnik (četrta z leve) obiskala ljubljansko podjetje Kompetenca, ki se ukvarja s kadrovsko psihologijo. (foto: Srdjan Živulović/BOBO)

“Na karierni poti je dragocen vsak posemeznik, ki te spodbuja in ti pomaga.”

“Ti nisi basistka, bobnarka si!”

Da je sploh odkrila svoj bobnarski talent, pa gre zasluga glasbeniku Giovanniju Toffoloniju, pri katerem se je učila igranja bas kitare. Ko je nekoč bolj za šalo sedla za bobne in zaigrala, ji je dejal: “Nastja, ti nisi basistka, ti si bobnarka!”

“Bas mi je šel dobro, ampak on je spoznal, da sem originalno res bobnarka, kar sem pri sebi sicer vedela že ves čas. Joj, kaj naj zdaj naredim? Ja prav, bom pa bobne igrala,” je opisala, kako je prišlo do preobrata.

Kako privabiti denar v svoje življenje?

Finančna pismenost je v današnjem času temeljna veščina, ki jo mora obvladati vsak posameznik. Statistika pri nas še vedno kaže na to, da smo Slovenci izrazito finančno nepismeni in da kar dve tretjini posameznikov ne znata učinkovito ravnati s svojim denarjem.

Vsak, ki si želi dvigniti finančno pismenost, se mora naučiti predvsem naslednjih pomembnih tematik:

• kako učinkovito voditi svoje prihodke in odhodke s pomočjo aplikacij in pametnih naprav;

• kako zmanjšati stroške življenjskega standarda ter pri tem ohraniti kvaliteto življenja;

• zakaj živeti naravni standard in kako se izogniti pastem pri najemanju kreditov in limitov;

• kakšne so danes možnosti za investiranje in kako razumeti razmerje med tveganjem in donosom ter

• katere so najpogostejše napake, ki se jim je dobro izogniti pri investiranju denarja.

Denar vsekakor ni vse v življenju, a je brez njega vse ostalo zelo težko doseči. Vsekakor sam priporočam izobraževanja, ki jih izvajam tudi sam, ali osebno mentorstvo, prek katerega mladi najhitreje napredujejo do finančno pismenih posameznikov!

O odnosu do denarja je v enem izmed prejšnjih intervjujev govorila tudi udeleženka projekta Primorski pospešek Aurora Makovac. Pravi, da se v Sloveniji o upravljanju z denarjem ne govori dovolj, kar vodi do strahu pred neznanim. Vsekakor drži tudi, ko pravi, da je velika razlika, ali otrok v svoji mladosti doma pridobi izkušnje in napotke staršev, ki so bogati, ali se srečuje s težavami in izzivi, ki jih imajo starši, ki jim denarja primanjkuje.

Denarna zavest oziroma stanje duha, ki je v osnovi “priučeno” na pomanjkanje, revščino in nezmožnost ustvarjanja denarja, je lahko zelo slaba začetna točka za kariero mladih ljudi. Po drugi strani mladi, ki so odraščali v stanju “obilja” in brezskrbnosti, pridobijo povsem drugačen pogled na denar ter vrednote, povezane z osebnimi financami, a tudi tukaj uspeh - vsaj finančni - še nikakor ni zagotovljen.

Prave mentalitete o denarju - torej, kako ga privabiti v svoje življenje in kako ga ohraniti in povečati njegovo vrednost - se je namreč mogoče naučiti in priučiti, in to ne glede na začetno situacijo. Potrebno je samo dobro analizirati preteklost (ugotoviti prevladujoče vzorce in prepričanja, ki jih ima vsak posameznik o denarju) ter nato spremeniti omejujoča prepričanja in aktivno delati na tem, da se v umu ohranja zavest obilja, uspeha, sreče in blagostanja. Če k temu posameznik doda še nekaj tehničnega znanja (spremljanje odhodkov, redno mesečno investiranje, znanje o investiranju ...), uspeh vsekakor ne more izostati.

Matjaž Štamulak, finančni svetovalec, www.cresus.si

Da ji najbolj leži bobnanje, je Nastja Vovk spoznala s pomočjo glasbenika Giovannija Toffolonija. (Foto: Igor Zaplatil)

“V Sloveniji se premalo govori o uspešnih zgodbah”

Med njenimi prijatelji in znanci je precej mladih, ki odhajajo v tujino, denimo v München, Budimpešto, Prago, na Finsko ..., ker v Sloveniji ne najdejo priložnosti zase. “Ko se pred odhodom z njimi pogovarjam o tem, kakšne spomine bodo imeli na življenje v naši državi, pogosto povedo, da jim je zmanjkalo možnosti in priložnosti za uspeh. V Sloveniji se premalo govori o uspešnih zgodbah. Za nas mlade je to, ko slišimo dobro zgodbo, ‘brca v rit’. Ko slišiš, da je uspelo prvemu, drugemu, tretjemu …, si misliš, saj se vendarle da uspeti, in poskusiš tudi sam. Vseeno pa je na karierni poti dragocen vsak posemeznik, ki te spodbuja in ti pomaga. Brez takšnih mi nikoli ne bi uspelo priti do sem, kjer sem zdaj,” pojasni.


Preberite še


Najbolj brano