Zveza Legambiente o cementarni v Anhovem

Goriški okoljevarstveniki iz zveze Legambiente že več mesecev posvečajo pozornost vozlu sežiganja odpadkov v Salonitovi cementarni v Anhovem, ki se je v zadnjih dneh znašla pod žarometi medijske pozornosti, potem ko je preko tristo slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov opozorilo na perečo problematiko škodljivih izpustov.

“Razumeti hočemo, ali v cementarni sežigajo tudi odpadke iz 
Italije, in sploh, ali gre za nevarne snovi,” poudarja predsednik 
goriške sekcije zveze Legambiente Luca Cadez. Foto: Leo Caharija
“Razumeti hočemo, ali v cementarni sežigajo tudi odpadke iz Italije, in sploh, ali gre za nevarne snovi,” poudarja predsednik goriške sekcije zveze Legambiente Luca Cadez. Foto: Leo Caharija

GORICA > Kot poroča Primorski dnevnik, so člani zveze Legambiente že pred časom vzpostavili sodelovanje s civilno iniciativo Eko Anhovo, tako da so med drugim julija gostili njenega predstavnika Tomaža Komela na predstavitvi podatkov o onesnaženosti reke Soče. Komel je opozoril, da so med poletjem v dvanajstih urah našteli 250 tovornjakov, ki so dostavljali odpadke v cementarno.

“Razumeti hočemo, ali v cementarni sežigajo tudi odpadke iz Italije, in sploh, ali gre za nevarne snovi,” poudarja predsednik goriške sekcije zveze Legambiente Luca Cadez, ki opozarja, da je cementarna v bistvu sežigalnica, kar je treba upoštevati tudi pri določanju mejnih vrednosti za emisije. Okoljevarstveniki se sprašujejo, ali v Anhovo dostavljajo tudi odpadke iz Italije; lastnik Salonita je namreč celovško podjetje WIG Wietersdorfer, ki ima v lasti tudi hčerinski družbi w&p Zement v Avstriji in w&p Cementi s sedežem v kraju San Vito al Tagliamento v Pordenonu.

“V prejšnjih mesecih smo prijateljem iz društva Eko Anhovo dali na razpolago nekaj naprav za merjenje onesnaženosti; prizadevamo si, da bi pridobili še malce boljši merilnik, tako da bi lahko sami izmerili, koliko je škodljivih izpustov,” pravi Cadez in napoveduje, da se želijo srečati tudi s slovenskimi zdravniki in skupaj načrtovati nove pobude.


Najbolj brano