V novi številki Primorskih novic preberite

“Z leščurji v Piranskem zalivu je vse v redu. Parazita nismo opazili,” je povedal dr. Borut Mavrič z Morske biološke postaje NIB, potem ko se je danes vrnil s še enega pregleda na morju. Z italijanske strani zaliva namreč prihajajo vesti, da naj bi na območju med Miljami in Sesljanom zaradi parazita v zadnjih mesecih odmrlo med 60 in 70 odstotki leščurjev (Pinna nobilis).

Z italijanske strani zaliva prihajajo vesti, da naj bi na območju  med 
Miljami in Sesljanom zaradi parazita v  zadnjih mesecih odmrlo 
med 60 in 70  odstotki leščurjev. Foto: Arhiv Boruta Mavriča
Z italijanske strani zaliva prihajajo vesti, da naj bi na območju med Miljami in Sesljanom zaradi parazita v zadnjih mesecih odmrlo med 60 in 70 odstotki leščurjev. Foto: Arhiv Boruta Mavriča

Ta hip so predčasne volitve najbolj verjetna možnost

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes zjutraj presenetil svoje koalicijske partnerje in širšo javnost, ko je napovedal odstop s položaja. Kaj sledi? Predsedniki večine strank omenjajo predčasne volitve kot najboljšo možnost. Do teh bi lahko prišlo v drugi polovici aprila. Nihče pa ne izključuje verjetnosti, da bi se še v tej sestavi DZ oblikovala nova koalicija.

Ernest Gortan toži Intereuropo

Nekdanji predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan, ki ga je nadzorni svet sredi novembra lani s tega položaja razrešil, je vložil tožbo proti svojim nekdanjim delodajalcem. Na sodišču bo skušal dokazati, da so ga nadzorniki odslovili nezakonito.

Kdaj bodo lahko obnovili v požaru poškodovano stanovanje?

Požar, ki je avgusta lani uničil stanovanjsko hišo v Trubarjevi ulici v središču Pirana, je ob streho nad glavo spravil tudi Bojana Miglioranzo. Čeprav ima stanovanje zavarovano v primeru požara, se obnove še vedno ne more lotiti, saj nima soglasja lastnikov drugega požganega stanovanja. Ti svoje lastnine namreč niso imeli zavarovane.

Bodo v Komnu ostali brez poslovalnice in bankomata?

V Komnu se bojijo, da bodo ostali brez zadnjega bankomata v občini in brez poslovalnice banke Intese Sanpaolo. Če bo do tega prišlo, bo v demografsko že tako groženi občini najtežje za starejše občane. Občina si zato prizadeva najti rešitev, banki je med drugim ponudila, da bi bankomat postavila kar v občinsko stavbo.

V Bovcu dvorana s tekaško progo na strehi

Če bodo dobili denar na razpisih, bodo do konca leta 2022 v Bovcu zgradili atraktivno športno dvorano, ki jo potrebujejo za domačine in turiste. Arhitekturna rešitev biroja Ravnikar Potokar predvideva delno vkopan objekt s podzemnim prehodom do šole in z atraktivno streho s tekaško stezo. Stroški za gradnjo ne smejo presegati šestih milijonov evrov.

Medgeneracijski center Hiša Sadeži družbe po sedmih letih delovanja odhaja iz Vipave

Medgeneracijski center Hiša Sadeži družbe Vipava je po sedmih letih delovanja zaprl vrata. “ Žal nimamo denarja, da bi lahko program enako kakovostno nadaljevali,” je pojasnila izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak. Ministrstvo projekta ne sofinancira več, občina pa se je odločila, da za dejavnosti centra ne bo dala dodatnega denarja.

Na zatožni klopi zadnji iz afere Adria Ankaran

Dobri dve leti po tem, ko je peterica obtoženih, ki naj bi tako ali drugače sodelovala pri poskusu divjega lastninjenja družbe Adria Ankaran, priznala krivdo, se je na koprskem sodišču začelo sojenje šestemu akterju iz te zgodbe, Milošu Njegoslavu Miloviću. “Očitanega kaznivega dejanja nisem storil in pri tem nisem sodeloval,” je dejal v svoj zagovor.

Po 40 letih so se z učiteljem vrnile k Cirilu Kosmaču

Zgodba je nenavadna in lepa: 12. aprila 1979 so Cirila Kosmača na njegovem domu v Portorožu intervjuvale tri osnovnošolke iz Marezig z učiteljem Marjanom Tomšičem. Pred nekaj dnevi smo vse štiri - deklice, ki so zrasle v učiteljice, in nekdanjega učitelja - povabili na vnovični obisk Kosmačeve hiše. Tam so zaživeli spomini na pisatelja, ki je umrl manj kot leto po njihovem srečanju, na jutrišnji dan pred 40 leti.

Tragično preminuli zvezdnik lige NBA Kobe Bryant je stkal močne vezi tudi z Evropo

Dan po tragični helikopterski nesreči Kobeja Bryanta smo uzrli predvsem (košarkarske) utrinke. Lepe in grde, nemalo jih je povezanih s Slovenijo, nekdanjo skupno domovino in staro celino, s katero je eden od najboljših igralcev v zgodovini lige NBA stkal prav poseben odnos.


Najbolj brano