S filmom o reki Reki v ZDA

Kako so mladi domačini pri Bujah na reki Reki uredili kopališče in s tem obudili lepe navade svojih staršev, kako so domačini napovedovali dež, kako so nekdaj živeli v Škocjanu, kakšne freske krasijo cerkve v okolici reke in še kaj so teme cikla filmov Vitezi Reke, ki jih bodo predvajali jutri ob 18. uri v Domu na Vidmu.

Izsek iz filma Vjlka Wada, ki prikazuje, kako so mladi vaščani 
uredili kopališče pri Bujah, kjer so se kopali že njihovi nonoti.  Foto: Studio Avenir
Izsek iz filma Vjlka Wada, ki prikazuje, kako so mladi vaščani uredili kopališče pri Bujah, kjer so se kopali že njihovi nonoti.  Foto: Studio Avenir

ILIRSKA BISTRICA “Po zelo dobrem odzivu na film Vjlka Wada smo se s kolegi iz Parka Škocjanske jame odločili, da stopimo v tesnejše sodelovanje in film povežemo v serijo epizod s skupnim naslovom Vitezi Reke, ki bo prikazovala dobronamerna prizadevanja ljudi, ki se ukvarjajo z ohranjanjem naravne in kulturne dediščine na območju porečja reke Reke. Tako je že kmalu nastal dokumentarec Dolga pot domov. Prikazuje akcijo naravovarstvenikov, ki so pred avtomobili reševali žabe v Vremski dolini,” o nizu filmov Vitezi Reke pojasni glavni ustvarjalec Marjan Krebelj iz Studia Avenir.

Poleg filma o reševanju žab so posneli še 1,5 minutni spot o tem, kako so včasih ljudje v porečju reke Reke napovedovali dež. Nona Cilka (kar je tudi naslov filma) je šolarjem iz Kuteževega povedala, da s pomočjo močeradov. Ti trije filmi so že v javnosti, posebno zanimiv je Vjelka Wada, saj prikazuje pobudo mladih, ki so v okolici vasi Buje uredili kopališče in tako obudili stare lepe navade svojih nonotov in staršev.

“Moj nono mi je pripovedoval, kako so se kopali, tudi moj oče, ko je bil še majhen. Potem pa je bila Reka dolgo onesnažena, a sedaj je spet čista in primerna za kopanje,” v filmu pripoveduje mladi vaščan. “Kopališče ob naši reki mi pomeni prostor, kjer se lahko dobivamo vaščani in prijatelji, se družimo, veselimo in plavamo, skačemo ... Ker smo lokalpatrioti, smo jezni, če kdo reče, da je Reka umazana,” še doda.

Poleg teh bodo jutri v Ilirski Bistrici predvajali še filme Zadnja Škocjanka (pripovedovanje 92-letne Albine Bak, zadnje prebivalke Škocjana), umetniški film Jaz Reka, ki bo romal na konferenco naravovarstvenikov v ZDA, Med barve spomina (prikazuje dragocene freske v cerkvicah v okolici reke Reke) ter Med nebom in zemljo - o vremenskih meritvah na Snežniškem.

Poleg fotografa in režiserja Marjana Kreblja sta cikel filmov Vitezi reke ustvarjala še glasbenik in klaviaturist skupine Sidharta Tomaž O. Rous ter arhitektka Tamara Likon, ki se ukvarja tudi z ilustracijo, grafičnim oblikovanjem in animacijo.


Najbolj brano