Vanov strip je prepričal Uefo

Desetletni Van Gabrič iz Izole je avtor ene od risb, ki bodo krasile nogometno žogo za Uefin superpokal 2020. Van je risbo narisal na letovanju na Debelem rtiču. Kot pravi njegova mama Maja Gabrič, sta sinovi strasti prav risanje stripov in branje.

Van Gabrič je strip narisal na letovanju na Debelem rtiču. Foto: Maja Gabrič
Van Gabrič je strip narisal na letovanju na Debelem rtiču. Foto: Maja Gabrič

IZOLA > Na Uefin natečaj je prispelo več kot 200 risb, predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin pa je izbral 18 tistih, ki bodo integrirane v dizajn žoge za superpokal 2020, med njimi tudi strip Vana Gabriča. “Prepričan sem, da bodo otroci navdušeni, ko bodo na žogi za superpokal videli svoje risbe in bodo vedeli, da bodo nogometni zvezdniki z njo dosegali gole. Ti mladi poznajo delo Uefine fundacije in ponosen sem, da želijo biti del enega izmed Uefinih najodmevnejših dogodkov,” je ob dogajanju povedal Čeferin in dodal, da je bil pravi navdih videti te odlične risbe in slišati zgodbe otrok.

Prav slednje bo Uefa tudi predvajala na svojih družbenih kanalih vse do superpokalne tekme, ki bo 12. avgusta v Portu. Serijo je pričela z zgodbo desetletnega Vana Gabriča iz Izole, ki je strip na temo nogometa narisal na letovanju na Debelem rtiču, kjer običajno preživlja počitnice. Kot nam je zaupala njegova mama Maja Gabrič, je Van strip napisal v angleščini, ki jo tudi sicer dobro obvlada, narisal pa je dve ekipi, eno, ki tekmo izgubi in eno, ki zmaga. Sporočilo njegovega stripa je, da pri tekmovanju ni pomembna zmaga, temveč sodelovanje in zabava.

“Van je zelo zgovoren in komunikativen,” svojega sina opisuje Gabričeva, ki nam je zaupala, da so Vanu pred letom dni diagnosticirali aspergerjev sindrom, obliko avtizma, za katero je značilna osredotočenost na eno stvar, se pa ti otroci težje vklopijo v družbo in imajo “težave s pravili”. S pravilno podporo in spodbujanjem lahko ljudje z aspergerjevim sindromom živijo polno in samostojno življenje. Tako kot tudi Van, ki sicer obiskuje osnovno šolo Vojke Šmuc v Izoli in je najstarejši izmed treh otrok v družini Gabrič.


Najbolj brano