Okusna protokolarna darila

Lepa navada je, da se povabljeni odzove vabilu in da gostitelju nameni tudi drobno darilo. V zasebnem življenju je to lahko čokolada, zavojček kave ali piškotov, steklenica vina, knjiga ter seveda kaj bolj osebnega in avtorskega. V poslovnem življenju je pravzaprav podobno, tudi v upravno-političnem, kjer pa je vse glede protokolarnih daril podrobneje regulirano, saj gre za javna sredstva. Nocoj je na posebni svečanosti svoji protokolarni darili za letošnje leto - vino in oljčno olje - dobila koprska občina.

Koprski župan Aleš Bržan je predal nagrado za Županovo vino 
Borutu Fakinu, direktorju kleti Vinakoper (levo), za Županovo 
oljčno olje pa Arsenu Jurinčiču (desno).   Foto: Tomaž Primožič /FPA
Koprski župan Aleš Bržan je predal nagrado za Županovo vino Borutu Fakinu, direktorju kleti Vinakoper (levo), za Županovo oljčno olje pa Arsenu Jurinčiču (desno).  Foto: Tomaž Primožič /FPA

Za protokolarna darila, še posebej v manjših okoljih, radi izberejo pridelke tamkajšnjih kmetov ali izdelke rokodelcev. V krajih, kjer raste sadje, je to pogosto marmelada, lahko tudi sušeno sadje in nenazadnje žganje. Pogosto gre tudi za monografije ali grafike, ob zares visokih obiskih pa za kaj bolj posebnega.

Vino z najstarejše trte

V vinorodnih krajih imajo glede izbire in podeljevanja protokolarnih daril manj zagat, saj najpogosteje izberejo vino katerega od okoliških pridelovalcev, po možnosti iz avtohtone ali udomačene sorte. V Sloveniji je veliko občin, kjer je protokolarno darilo steklenica vina, nemara najbolj čislana in redka pa je iz grozdja z mariborske Stare trte, ki je uradno razglašena za najstarejšo trto na svetu. Njena starost je vsaj 400 let, za vino pa poskrbijo na univerzitetnem posestvu na Meranovem pod Pohorjem, ki ga je ustanovil habsburški nadvojvoda Janez. Protokolarno darilo, ki ga mariborski župan podeljuje le najvišjim gostom, pa ima tudi primorski pridih, saj so četrtlitrske stekleničke, v kakršne napolnijo vino s Stare trte, oblikovalsko delo Oskarja Kogoja. Domala vse, kar se dogaja okrog Stare trte, je mariborski praznik, največji pa seveda trgatev, ko za goste postavijo celo posebne tribune.

V kar nekaj primorskih občinah protokolarno oziroma županovo vino izberejo posebne strokovne komisije, ker pa gre za Sredozemlje, marsikje dodajo še oljčno olje, da je darilo lep dvojček, ki obenem tvori hrbtenico blagodejne sredozemske diete.

Kar 46 vzorcev vina in oljčnega olja

S posebnim scenarijem županovo vino izbirajo v Novi Gorici, Vipavi, Ajdovščini, Komnu, Izoli in v Kopru, kjer to tradicijo gojijo že skoraj poldrugo desetletje, ob vinu izberejo tudi oljčno olje. Koprski izbor in tudi podelitev sta zastavljena kot pomembna revija preverjanja kakovosti pridelka kmetovalce v občini, obenem pa kot promocija dveh najpomembnejših in predvsem najbolj izpostavljenih kmetijskih pridelkov Istre.

Komisiji, ki sta v začetku leta ocenjevali vina in oljčna olja iz natečaja za Županovo vino in oljčno olje koprske občine, sta imeli veliko dela. Na natečaj se je namreč odzvalo 20 vinarjev s 40 vzorci vina in 18 oljkarjev s 24 vzorci oljčnega olja. Pred komisijo za vino, ki jo je vodila Tamara Rusjan iz novogoriške enote KGZS, sta bili sortni vini refošk in istrska malvazija. Nekaj je bilo vin iz lanskega letnika, v večini pa je šlo za zorjena vina. Najvišjo oceno je petčlanska mednarodna komisija namenila refošku Capris 2015 iz kleti Vinakoper, kar polovica vzorcev pa je prejela dovolj točk za zlato medaljo, kar dokazuje, da so vinarji ocenjevanje vzeli zelo zares.

Za oljčna olja so nocoj v dvorani sv. Frančiška Asiškega podelili tri priznanja iz degustacije pod vodstvom dr. Vasilija Valenčiča, ki je usmerjal delo komisije, v kateri je bil tudi izolski župan Danilo Markočič. Županovo oljčno olje za letošnje leto je zvrst Arsena Jurinčiča iz Boršta, za prvega spremljevalca je bilo imenovano oljčno olje Stara kortina Janka Bočaja iz Trušk, za drugega spremljevalca pa oljčno olje Danjela Sabadina iz Marezig.

Od vseh omenjenih bo koprska občina skladno s pravilniki odkupila predvideno število steklenic za protokolarna darila, zmagovalna vino in oljčno olje pa bosta naprodaj v Vinski fontani v Marezigah in v koprskem TIC-u.


Najbolj brano