V novi številki Primorskih novic preberite

Podjetji Energo-maks energija iz Slovenskih Konjic in Energija na veter iz Ljubljane načrtujeta na območju Selc in Volč v pivški občini 26 vetrnic, velikih kot tista pri Razdrtem. Za njihovo umestitev je občina na pobudo investitorjev sprožila postopek spremembe občinskega prostorskega načrta, vendar bosta morala investitorja prej izdelati celovito presojo vplivov na okolje. Občina za zdaj vetrnice podpira.

Podjetji Energo-maks energija iz Slovenskih  Konjic in Energija na 
veter iz Ljubljane  načrtujeta na območju Selc in Volč v pivški  
občini 26 vetrnic, velikih kot  tista pri  Razdrtem.
Podjetji Energo-maks energija iz Slovenskih Konjic in Energija na veter iz Ljubljane načrtujeta na območju Selc in Volč v pivški občini 26 vetrnic, velikih kot tista pri Razdrtem. 

Koprsko podjetje Ensol 360 je prepričalo že več kot 60 investitorjev po vsem svetu

Koprska družba Ensol 360, ki se ukvarja z načrtovanjem in gradnjo večnivojskih stez za rekreativni karting, je ena tistih, ki je na domačih tleh manj prepoznavna kot v tujini. Z razlogom. Ves njihov posel je izvozno naravnan, v največji meri v ZDA. Za tuje investitorje, ki s tovrstnimi adrenalinskimi atrakcijami bogatijo družinske zabaviščne parke, je koprsko podjetje v svetovnem merilu trenutno prva in najbolj zanesljiva izbira. Prav kmalu, že v februarju, pa bomo prvi “indoor” kartodrom s podpisom Ensol 360 dočakali tudi v Sloveniji.

Dorjan Marušič: “Ne želim, da bi postali druga Švica. Rad bi, da bi bili prva Slovenija.”

“No, če bi bil še vpet v nacionalno politiko, morda ne bi govoril tako svobodno. Ampak je dobro delo,” je po dobri uri intervjuja na odru koprskega gledališča priznal Dorjan Marušič. Človek, ki ima velikanski strokovni in osebni kapital, kar je pokazala tudi prepolna dvorana. Gibanje, dinamičnost in svoboda so za zdravnika in matematika, ki je pred kratkim zdrsnil v sedmo desetletje in v vlogo dedka, pomembne vrednote. Volja do premikov in energija za spremembe bi koristili tudi Sloveniji. Zakaj nam obojega primanjkuje, je vprašanje, na katerega je tudi z diplomama iz matematike in medicine ter magisterijem iz menedžmenta presneto težko odgovoriti.

Poročilo uperja prst v občinske uradnike in odvetnico Mavsarjevo

Odgovornost za dvomilijonsko odškodnino, ki jo je izolska občina lani morala izplačati podjetju R Mercuri, je na strani občinskih uradnikov, ki so ravnali nepremišljeno in malomarno, ter na strani odvetniške pisarne Monike Mavsar. To je bistvo poročila nadzornega odbora (NO) izolske občine, ki je opravil nadzor nad primerom odškodninske tožbe omenjenega podjetja.

Po Komljancu znova Komljanec?

V Zdravstvenem domu Izola s pomočjo javnega razpisa iščejo direktorja. Evgeniju Komljancu, ki ta javni zavod vodi že 17 let, je potekel še en štiriletni mandat, prijavo za mesto direktorja pa bo, kot pravi, oddal tudi tokrat.

Za občinski oljčnik se borita Lisjak in Rojac

Na koprski občinski razpis za oddajo v zakup približno 18 hektarjev zemlje v Koštaboni za ureditev trajnega nasada oljk sta se odzvala dva interesenta: Matej Lisjak iz Oljarne Lisjak iz Kopra in Massimo Rojac iz podjetja Olium iz Gažona.

V Vipavi bodo gradili bloke

Občina Vipava namerava letos prodati pet stanovanj v Ajdovščini. Najprej jih bo ponudila v odkup najemnikom, ki živijo v njih. Za letos je napovedala tudi razpis za oddajo treh prostih neprofitnih stanovanj v Vipavi, kjer se obeta tudi gradnja novih stanovanjskih blokov.

V Delpinovi ulici načrtujejo sodobno knjigarno s kavarno in prostorom za sodelo

Prostore nekdanje knjižnega diskonta in atikvariata v Delpinovi ulici bodo preuredili v novo knjigarno, v kateri bo še kavarna, prostor za sodelo (coworking), tam bodo organizirali knjižne predstavitve in sorodne dogodke. Občina bo v zameno za te prostore turističnemu društvu dala svoje na Ulici Gradnikove brigade.

S krajami je Škofjot nadaljeval tudi po hišni preiskavi

Čeprav so koprski policisti 38-letnega Škofjota pridržali že sredi decembra in pri njem opravili tudi hišno preiskavo, ga to ni odvrnilo od nadaljnih kraj. Pred dnevi so ga spet prijeli in ga s kazensko ovadbo zaradi različnih tatvin odpeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča, ki je zanj odredila pripor.

Ankaranske zdrahe okrog Sv. Katarine so dobile prvi sodni epilog

Štiri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta in plačilom stroškov sojenja je koprsko okrajno sodišče prisodilo Ankarančanu Alojzu Gecu, ker je pred dvema letoma in pol z jeklenko plina grozil Esadu Kajtazoviću. Gec kazen sprejema in pravi, da bi rad, da se vse skupaj neha, za spor pa krivi občinsko upravo in župana Gregorja Strmčnika.

Ustvarjati za umetnost ali za preživetje

Začetek leta je v Lokarjevi galeriji že tradicionalno rezerviran za predstavitev novih članov Društva likovnih umetnikov Severne Primorske. Na razstavi Mozaik z letnico 2020 svoja dela predstavljajo Miran Bratuš, Klemen Brun, Ana Cizej, Katarina Spacal, Luka Širok, Špela Volčič, Nežka Zamar in Gregor Žitko. Tudi tokrat se pred gledalcem razpira mozaik različnih ustvarjalnih govoric in pristopov.

Bogato obložena švedska miza

Rokometna žoga na evropskem prvenstvu se po današnjem premoru vrti naprej. Polfinalni razpored v Stockholmu bodo odprli Norvežani in Hrvati, v večernem vrhuncu pa bo Slovenija izzvala branilce naslova iz Španije.


Najbolj brano