Prenovili so dvorano, krajani bi radi še novo ploščo

V Kostanjevici na Krasu so veseli, da v dvorani domačega kulturnega doma spet lahko pripravljajo prireditve. Zaradi prenove stropa, električne napeljave in ogrevanja je bila zaprta skoraj celo leto. Letos bodo zamenjali še nekaj oken, želja pa je, da bi kmalu zgradili tudi novo ploščo.

Dvorana v kostanjskem kulturnem domu je   po obnovi videti kot nova. Foto: Alenka Ožbot
Dvorana v kostanjskem kulturnem domu je po obnovi videti kot nova. Foto: Alenka Ožbot

KOSTANJEVICA NA KRASU > “Sanacija se je začela lani, obnovili so strop, elektroinštalacijo in ogrevanje, krajevna skupnost je kupila nove stole. Letos naj bi zamenjali še okna na južni strani in zgradili čistilno napravo za potrebe dvorane in bloka v bližini,” razlaga predsednik KS Kostanjevica na Krasu Žarko Trbižan.

Domačini so zadovoljni, ker je v kulturnem domu spet živahno. “Da je bila obnova dvorane prava naložba, dokazuje zelo dober obisk prireditev, ki se jih udeležujejo ne le domačini, ampak tudi prebivalci iz drugih kraških vasi. Pokazale se, da si ljudje zelo želijo kulturnih in družabnih dogodkov,” pravi članica krajevne skupnosti Tina Urdih.

Tina Urdih

KS Kostanjevica na Krasu

“Da je bila obnova dvorane prava naložba, dokazuje zelo dober obisk prireditev, ki se jih udeležujejo ne le domačini, ampak tudi prebivalci iz drugih kraških vasi.”

Problem, ker je pod dvorano trgovina

“Dvorana nima prave nosilnosti, zato si prizadevamo, da bi v občinski proračun za leti 2021-2022 vnesli tudi postavko za novo ploščo,” pravi Trbižan. Problem je, ker je pod dvorano trgovina in ne želijo si, da bi bila ta med obnovo zaprta. “Iščemo rešitev, kako bi jo preselili ali dvorano obnavljali v dveh fazah.”

Zavedajo se, da nova plošča ne bo poceni. Razmišljajo, da bi zanjo porabili denar, ki bi ga občina namenila za asfaltiranje ceste med Kostanjevico in Koriti na Krasu. “Ljudje menijo, da bi v primeru asfalta bila ta pot bolj nevarna, ker bi se več avtomobilov vozilo po njej in hitrosti bi bile večje. Večina jih ni za to, da se jo asfaltira, saj so Korita dostopna tudi z drugih strani,” razlaga Trbižan.

Župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar se strinja, da je treba obnoviti ploščo. Naložba je predvidena v proračunih 2021 in 2022.

Cesta in dvorana sta enako pomembni

“Letos bomo ocenili vrednost obnove in kako je projekt možno izpeljati.” Statični pregled je pokazal, da je dvorana primerna za prireditve, kot so nastopi pevskih zborov in druženja, ki ne povzročajo velikih tresljajev. “Odsvetovani so plesi, zato pustovanje, ki je za Kostanjevico zelo pomembno, ne bo več v dvorani, ampak na igrišču v šotoru,” pojasnjuje.

Ceste letos ne bodo asfaltirali. Ker jo uporablja veliko ljudi iz KS Sela na Krasu, starši denimo vozijo otroke v šolo v Kostanjevico, pa je po županovih besedah v načrtih. “Tudi ta naložba ni poceni, a mora občina skrbeti za urejanje poti. Če je za prebivalce Kostanjevice bolj pomembna nova plošča v dvorani, je verjetno za prebivalce iz KS Sela na Krasu bolj pomembna cesta. Jaz vem, da sta potrebni obe,” dodaja.


Najbolj brano