Poročilo uperja prst v občinske uradnike in odvetnico Mavsarjevo

Odgovornost za dvomilijonsko odškodnino, ki jo je izolska občina lani morala izplačati podjetju R Mercuri, je na strani občinskih uradnikov, ki so ravnali nepremišljeno in malomarno, ter na strani odvetniške pisarne Monike Mavsar. To je bistvo poročila nadzornega odbora (NO) izolske občine, ki je opravil nadzor nad primerom odškodninske tožbe omenjenega podjetja.

Parcela, s katero je R Mercuri iztržil skoraj dva milijona evrov. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Parcela, s katero je R Mercuri iztržil skoraj dva milijona evrov. Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Poročilo zelo natančno na 49 straneh kronološko in vsebinsko povzema dogajanje med R Mercurijem, izolsko občino in sodišči, izpostavlja najpomembnejše napake in nepravilne odločitve ter dokaj kritično obravnava ravnanja občinskih funkcionarjev. Nanj se je izolska občina že odzvala z odzivnim poročilom, ki pa je le delno prepričal nadzorni odbor.

Izgubljena poslovna priložnost

Spomnimo, da je podjetje R Mercuri izolsko občino tožilo zaradi izgubljene poslovne priložnosti, saj je leta 2005 najprej kupilo zemljišče v Izoli in ga nato znatno ceneje prodalo, ker zanj niso prenehale veljati prostorske omejitve. Na sodišču je dokazalo, da je zaradi protipravnega delovanja občine bilo prikrajšano za zaslužek, ki bi ga bilo deležno v primeru realizacije njegovih načrtov. Občina je morala tako lani skupaj z obrestmi poravnati odškodnino v višini 1,9 milijona evrov, kar je bistveno zavrlo izolske razvojne načrte, zaradi nenavadne in nepričakovane sodne odločitve pa sprožilo val polemik po vsej Sloveniji.

Desetčlanski nadzorni odbor Občine Izola, ki ga vodi predsednik Milan Bogatić, njegova namestnica pa je Vesna Tavčar, je v poročilu o nadzoru nad primerom odškodninske tožbe podjetja R Mercuri izpostavil pomanjkljivosti organizacije občinske uprave in napake odvetniške pisarne, ki je zastopala občino. Nadzorni odbor med drugim meni, da je odvetniška pisarna Monike Mavsar, ki je zastopala občino, vso zadevo slabo zastavila ter se je ni lotila z dovolj skrbnosti in odgovornosti.

Nadzorniki za prekinitev sodelovanja z Mavsarjevo

Med glavnimi očitki je, da se ni dovolj posvetila izpodbijanju dejanske škode oziroma dokazovanja, da škode sploh ni bilo, namesto tega pa je bila energija usmerjena v dokazovanje veljavnosti spornega odloka. Hkrati ji očitajo strokovne napake pri predlogu za revizijo na vrhovnem sodišču, ki ga je slednje na koncu zavrnilo.

Odvetnica Monika Mavsar je sicer zavrnila očitke o malomarnosti. “Mi smo v tej zadevi naredili vse, kar se je dalo narediti glede na dano situacijo, tako da absolutno zavračam kakršnekoli očitke o malomarnem delu, da bi bilo karkoli narobe narejeno,” je povedala za STA.

Nadzorni odbor je občini predlagal takojšnjo prekinitev pogodbe o sodelovanju z odvetniško pisarno Monike Mavsar, a je občina v odzivnem poročilu zavzela stališče, da za prekinitev sodelovanja ni pravne podlage. Sicer pa je občina z namenom povečanja uspešnosti v sodnih postopkih že razpršila sodelovanje z različnimi odvetniškimi družbami za različna pravna področja.

Notranjega revizorja nimajo že 14 let

Člani nadzornega odbora so opozorili tudi na pomanjkljivosti v organizaciji same občinske uprave. “Pri tako pomembnih poslih bi moralo biti več parov oči. To so osnovne varnostne zahteve, ki preprečujejo napake in goljufije,” je nadzorni odbor zapisal v poročilu. Obenem je pripravil tudi niz priporočil in predlogov. V njih med drugim predlaga občini, da zaposli notranjega revizorja, poleg tega pa naj zagotovi tak notranji nadzor, da ne bo prihajalo do samovoljnosti, ter poskrbi za popis procesov in razmejitev odgovornosti. Izkazalo se je, da izolska občina nima notranjega revizorja že od leta 2006, čeprav je po sistematizaciji predvideno takšno delovno mesto. Župan je na decembrski seji občinskega sveta predlagal ukinitev tega delovnega mesta, češ da štiri istrske občine razmišljajo o združitvi določenih področij delovanja, vključno z notranjo revizijo.

Sicer nadzorni odbor meni, da je zadevo treba posredovati organom pregona, pojasniti pa je potrebno tudi, da se je aktualni župan Danilo Markočič z izvršljivo sodbo v tej zadevi srečal šele tik pred nastopom mandata.


Najbolj brano