Pomnik še vedno čaka na stalno razstavo

Obisk v Pomniku miru na Cerju se iz leta v leto povečuje. Lani so zabeležili devet odstotkov več obiskovalcev kot leto poprej. Še vedno pa čakajo na trajno razstavo, ki jo pripravlja Goriški muzej.

 Pomnik je zanimiv tudi v zimskih mesecih.  Foto: Alenka Ožbot
Pomnik je zanimiv tudi v zimskih mesecih.  Foto: Alenka Ožbot

CERJE > “Obisk vsako leto raste, kot tudi število dogodkov. Treba pa je vedeti, da pomnik še vedno čaka na stalno razstavo. Kot kaže v letošnjem letu še ne bo postavljena. Medtem se mi trudimo, da polnimo prostore z vsebinami,” razlaga Ariana B. Suhadolnik iz Javnega zavoda za turizem Občine Miren-Kostanjevica. Stalno razstavo pripravlja Goriški muzej, v štirih nadstropjih bo predstavljala zgodovino Primorske v 20. stoletju.

Medtem v pomniku organizirajo začasne razstave, lani jih je bilo šest. V kletnih prostorih pozornost namenjajo lokalnim umetnikom, v zgornjih pa razstavljajo v slovenskem in svetovnem merilu uveljavljeni umetniki. Z elektronskim sistemom anketiranja obiskovalci ocenjujejo razstave, prijaznost osebja in urejenost prostorov in odzivi so pozitivni.

30.000

obiskovalcev pomnika so, brez velike promocije, našteli v lanskem letu

12.000

vstopnic za ogled pomnika pa so prodali

Raste predvsem število individualnih obiskovalcev, ki se ne odločajo za vodene oglede. Lani so prodali več kot 12.000 vstopnic za ogled pomnika, skupaj s tistimi, ki imajo brezplačen vstop in tistimi, ki si ogledajo le zunanjost stolpa, pa so našteli več kot 30.000 obiskovalcev. “In to ob dejstvu, da ni bilo velike promocije,” poudarja Ariana B. Suhadolnik. Prepričana je, da bo pomnik še bolj obiskan, ko bo v njem stalna razstava, predvsem naj bi prišlo več osnovnošolcev in srednješolcev, saj bo stalna muzejska zbirka namenjena prav mladim rodovom oziroma utrjevanju vrednot z ohranjanjem spomina na preteklost. Prizadevali si bodo, da bo obisk pomnika postal del učnih programov v šolah.

Največ ljudi je na Cerju ob sredah, sobotah in nedeljah. Lani je bila turistična točka najbolj obiskana oktobra (2200), sicer pa je obisk enakomerno razporejen čez vse leto. Kar 87 odstotkov je Slovencev, osem odstotkov je Italijanov, sledijo Madžari, Nemci, Avstrijci, nekaj jih je lani prišlo tudi iz ZDA in Afrike.

Ariana B. Suhadolnik

Javni zavod za turizem Občine Miren-Kostanjevica

“Obisk vsako leto raste, kot tudi število dogodkov. Treba pa je vedeti, da pomnik še vedno čaka na stalno razstavo. Kot kaže v letošnjem letu še ne bo postavljena.”


Najbolj brano