Živalski karneval v predstavi za otroke

Živalski karneval je izjemno znana in priljubljena glasbena suita, ki za mnoge otroke predstavlja tudi prvi stik z opisno oziroma programsko glasbo. Francoski skladatelj Camille Saint-Saëns jo je napisal leta 1886, v pustnem času. V SSG pa je navdahnila novo glasbeno-gledališko predstavo Glasbeni pravljični svet.

Ekipa glasbeno-gledališke otroške koprodukcije je zelo uigrana in 
prijetno počutje na odru se prenaša na mlado občinstvo, ki je 
sprejelo predstavo z veliko pozornostjo in navdušenjem.  Foto: Luca Quaia
Ekipa glasbeno-gledališke otroške koprodukcije je zelo uigrana in prijetno počutje na odru se prenaša na mlado občinstvo, ki je sprejelo predstavo z veliko pozornostjo in navdušenjem.  Foto: Luca Quaia

Humoristično skladbo sestavlja 14 delov, s katerimi avtor portretira različne živali. Lev, kokoši, želve, slon, kenguruji, ribe, osli, kukavica, znameniti labod, a tudi manj običajni fosili in celo pianisti nastopajo v pisani suiti, ki je postala snov nove uprizoritve za otroke vrtcev in osnovnih šol. Naslov predstave je Glasbeni pravljični svet. Združila je moči Slovenskega stalnega gledališča in Glasbene matice.

Skladba je tako postala gledališko obarvana glasbena urica, v kateri igralka Nikla Petruška Panizon predstavlja glasbenike in posamezne točke, da abstraktne sugestije lahko pridobijo obliko sprehoda po nenavadnem zoološkem vrtu, kjer živali opisujejo zvoki in barve glasbene govorice. Nova predstava je nastala po zamisli in v režiji profesorjev Glasbene matice. Projekt koordinira Claudia Sedmach, vezno besedilo je napisala Jana Drassich, glasbeni vodja pa je dirigent Igor Zobin, ki že veliko let sodeluje pri glasbeno-gledaliških projektih Slovenskega stalnega gledališča.

Gledalci so postali tudi sooblikovalci projekta, saj je avtorica besedila povabila osnovnošolce, da so pred ogledom predstave spoznali znamenito suito in da so na osnovi prvih vtisov narisali živalce. Te risbe spremljajo predstavo na projekcijah, ki se vrtijo med izvedbami in jih pisano dopolnjujejo s še bolj izrazitim sporočilom.

Otroci tržaških vrtcev in osnovnih šol so si ogledali novo predstavo v šolskem letu, ko Glasbena matica praznuje 110-letnico ustanovitve. V zgodovini glasbene ustanove so profesorji in učenci velikokrat uprizorili glasbene pravljice, tako z bolj didaktičnim kakor s čisto umetniškim predznakom. Tokrat je bila predstava namenjena poetičnemu in zabavnemu stiku z glasbili, z izvajanjem v živo in z domišljijskim svetom, ki ga glasba lahko pričara. Na odru sta dva klavirja in komorna skupina, v kateri mali gledalci lahko opazujejo in poslušajo različna glasbila iz družin godal (violina, viola, violončelo, kontrabas), pihal (flavta, klarinet) in tolkal (ksilofon, glockenspiel).


Najbolj brano