Višja gospodarska aktivnost, višji proračun

David Škabar, ki je na zadnjih volitvah obljubljal predvsem podporo gospodarstvu, je včeraj na neformalno srečanje v prostore Vinakrasa Sežana povabil podjetnike iz občine in tiste, ki v njej delujejo. Z namenom, da bi se pogovorili, spoznali in delili zamisli, kako pomagati pri ustvarjanju boljših pogojev za njihove gospodarske aktivnosti.

David Škabar je podjetnikom s Sežanskega predstavil dosedanje 
delo in jih pozval k podajanju predlogov za izboljšanje gospodarskega stanja v občini. Foto: Petra Mezinec
David Škabar je podjetnikom s Sežanskega predstavil dosedanje delo in jih pozval k podajanju predlogov za izboljšanje gospodarskega stanja v občini. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Gospodarski kazalci v občini sicer niso slabi, je povedal župan David Škabar, stopnja brezposelnosti znaša manj kot šest odstotkov, kar pomeni, da je brezposelnih približno 400 oseb. Vendar je ena od največjih težav, s katerimi se sooča sežansko gospodarstvo, pomanjkanje parcel za poslovne objekte.

Stanje občine odvisno od podjetnikov

“Občina sicer ne sme dajati neposrednih spodbud gospodarstvu, je pa dolžna ustvarjati zanj dobre pogoje,” je poudaril župan, in dodal, da bo “občinski proračun tem višji, čim bolje bo šlo gospodarstvu.”

Zato je ena od pomembnejših pridobitev tega mandata ureditev kanalizacije v obstoječi poslovni coni, gradnjo nove cone pa načrtujejo v bližini igralnice Safir.

“Podjetniki in obrtniki smo si že dlje časa prizadevali, da bi v Sežani dobili novo poslovno cono. Predlogi so prišli od spodaj navzgor, tudi županov volilni program je bil usmerjen v zagon gospodarstva. Vsak obrtnik, ki dela, si sčasoma želi širitve. Mogoče bo potrebno za nekatere dejavnosti poiskati rešitve na vaseh, saj nekatere dejavnosti ne sodijo v sežansko obrtno cono,” je povedal predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Jernej Bortolato in dodal: “Veliko pa bomo morali sami obrtniki narediti tudi na področju turizma.”

Da je zagotovitev parcel za poslovne stavbe v občini nujna, se strinja tudi Robert Derman iz podjetja DRM d.o.o. V novo poslovno cono se v kratkem sicer ne nameravajo širiti, saj imajo prostora na Orleški cesti zaenkrat dovolj, a kdo ve, kaj bo prinesla prihodnost, se posmeje Derman in doda: “Sežana je odlična lokacija. Nismo je izkoristili ne za turizem in ne za podjetništvo. Smo blizu Italije, kar je velika prednost. Ob osamosvojitvi smo to bližino znali izkoristiti, zadnja leta pa ne. Verjamem pa, da se bodo stvari s takimi koraki obrnile na bolje.”

Letos začetek gradnje južne obvoznice

Ob tej priložnosti je Škabar napovedal še začetek gradnje južne obvoznice z gradnjo krožišča v jesenskih mesecih. “Z gradnjo južne obvoznice bomo razbremenili promet po Sežani, poleg tega bo služila za dostop do poslovne cone, pomenila pa bo tudi hitrejši dostop do Lipice,” je prednosti obvoznice, ki so jo na občini začeli načrtovati že v prejšnjem mandatu, naštel župan.

Poleg tega nameravajo v sodelovanju z državo prenoviti obstoječo cesto za tovornjake, ki teče vzporedno s Partizansko cesto od mejnega prehoda do Terminala.


Najbolj brano