Pivčeva pohvalila delo in prisluhnila izzivom

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je včeraj obiskala Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica. Seznanila se je z njegovim delom in bila zadovoljna zaradi visokega deleža prihodkov iz tržnih dejavnosti, prisluhnila pa je tudi nekaterim težavam in izzivom, ki so povezani s podnebnimi spremembami in grožnjo škodljivcev.

Ministrica Aleksandra Pivec je med obiskom KGZ Nova Gorica, ki 
ga vodi  Branimir Radikon, obiskala tudi drevesnico v Biljah. Foto: Leo Caharija
Ministrica Aleksandra Pivec je med obiskom KGZ Nova Gorica, ki ga vodi Branimir Radikon, obiskala tudi drevesnico v Biljah. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je po obisku novogoriškega kmetijsko gozdarskega zavoda (KGZ), ki s 110 zaposlenimi v osmih oddelkih in devetih izpostavah svetovalne službe pokriva celotno Primorsko in del Notranjske, pohvalila njegovo delovanje.

“Veseli nas, da zelo velik delež prihodka pridobijo iz tržnih dejavnosti, kar je pozitivno, seveda smo slišali tudi nekaj izzivov za prihodnost, ki jih moramo reševati skupaj in so večinoma podobni kot po vseh kmetijsko gozdarskih zavodih po Sloveniji,” je povedala. Izpostavila je predvsem vprašanje nagrajevanja zaposlenih, ki delajo na področju tržnih dejavnostih, njihove plače pa so vezane na plačni sistem, predpisan za javni sektor.

110

zaposlenih ima Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

“Prihodnost kliče po čim večji meri digitalizacije in tu si želijo čim več denarja, da bi z opremo lahko sledili potrebam sodobnega časa. Popolnoma jih razumem in na tem področju bo treba v prihodnje narediti konkreten korak naprej,” je še pojasnila ministrica.

Verjame v nov zagon sadjarstva

Med obiskom so govorili tudi o problematiki podnebnih sprememb in s tem povezanim pojavom vedno novih škodljivcev. Prav območje ob meji z Italijo je, kar se škodljivcev tiče, zelo izpostavljeno, saj pridejo k nam z zahoda. Tudi statistika kaže večji pojav škodljivcev in bolezni na tem območju, zato je ministrica poudarila pomen močnega oddelka za varstvo rastlin in dodala, da se bo treba s to problematiko v prihodnje še veliko ukvarjati.

V zvezi s podnebnimi spremembami, segrevanjem in potrebami po namakanju površin je poudarila pomen pred kratkim podpisane pogodbe za začetek zadrževalnika Vogršček.

“Resnično verjamem, da smo na poti, da se ta problem v prihodnjih letih uredi in damo s tem ponoven zagon razvoju sadjarstva na tem območju,” je še pojasnila Pivčeva, ki si je med obiskom ogledala tudi Sadjarski center in drevesnico v Biljah.

Uporabnikom nudijo storitve od A do Ž

Omenila je nekaj težav in izzivov, povezanih s skladom kmetijskih zemljišč, saj bi v KGZ želeli odkupiti nekatera zemljišča in na njih izvajati nekatere naložbe. S tem v zvezi ne vidi večjih težav.

Direktor KGZ Nova Gorica Branimir Radikon je ob tej priložnosti izpostavil, da zavod skoraj polovico svojih prihodkov - ti znašajo od 4,5 do 4,8 milijona evrov letno - ustvari na trgu in se ukvarja tudi s proizvodnimi dejavnostmi.

“Našim kmetovalcem oziroma uporabnikom skušamo nuditi storitve od A do Ž, kar pomeni ne samo svetovanje, ampak jim ponujamo tudi tehnologijo, materiale, analitiko, vse, kar nekdo pri svojem kmetovanju potrebuje,“ je povedal. Ministrica je obisk na Goriškem sklenila na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.


Najbolj brano