Gledališče, ki ve, od kod prihaja in kam gre

Čeprav so dnevi po novem letu bolj primerni za pogled naprej, je prav, da se ozremo nazaj na čas, ki smo ga s takšno intenzivnostjo in strastjo oblikovali, ker morda prav v ustvarjenem najdemo potrditve za naprej, saj je pogled na svet in prostor, v katerem živimo, bistveno bolj negotov; predvsem pa predvidljiv v svoji nezmožnosti, da bi naredil konkretne korake k cilju, ki naj bi ga imel.

Katja Pegan Foto: Jaka Varmuž
Katja Pegan Foto: Jaka Varmuž

Da bi kot družba smelo, pogumno in prepričano zakorakali proti viziji, pa potrebujemo merila in standarde, ki jih nikakor ne moremo ponotranjiti, ker jih večinoma ne razumemo. Gledališče ima (tudi) nalogo, da družbi kaže ogledalo, da jo prebuja, da je v službi premika naprej, da poskuša spremeniti miselnost, ki teži zgolj k povprečnosti. Da pomaga oblikovati prav ta merila in standarde, ki bodo nadpovprečnost razumeli kot nalogo in ne kot oviro.

Naše gledališče je v zadnjih desetih letih zelo veliko ustvarilo. Prvih deset let je oblikovalo svoje gledališko telo; različne službe, ki so nujne za osnovno delovanje profesionalne hiše, ki se je močno borila za svoj prostor ob uveljavljenih in močnih gledališčih z impozantnimi tradicijami. Ker je gledališču uspelo s svojimi produkcijami in ustvarjanjem gledališkega občinstva, je bilo nagrajeno z novo, sodobno in udobno dvorano ter z njo vstopilo v drugo desetletje svojega življenja.

Zadnjih deset let v številkah

• 39.500 otrok in njihovih spremljevalcev je obiskalo 9 izdaj Festivala gledaliških predstav za mularijo Pri svetilniku.

• 21.000 gledalcev je obiskalo 7 izdaj Primorskega poletnega festivala, ki ga od leta 2013 programsko in vsebinsko vodi Gledališče Koper.

• 55 premiernih uprizoritev, od tega 5 mednarodnih koprodukcij z gledališči iz Srbije (Ay, Carmela, Atelje 212, 2012/13; Ventilator, Újvidéki Színház, 2018/19), Hrvaške (Guliver, HNK Ivana pl. Zajca, Reka, 2015/16; Barufe, INK Pula 2017/18) ter Bosne in Hercegovine (Alan Ford, Kamerni teatar 55, Sarajevo, 2015/16).

• Izšlo je 55 številk občasnika Gledga, 35 številk otroškega časopisa Svetilnik in v zadnjih 14 mesecih 12 prilog Primorskih novic in Primorskega dnevnika Tantadruj.

• 37 nagrad na državnih in mednarodnih festivalih.

V tem novem obdobju Gledališče Koper pokaže, da zelo dobro razume, “od kod prihaja in kam gre”. Zelo dobro razume celoto prostora, ki se imenuje njegov dom, ne izgublja se v podrobnostih, jasno in odločno pokaže, da je povezovanje ljudi, ustanov in sredstev edina možna perspektiva, ki naj ustvari večje centre kulture in umetnosti, ki jih ta prostor potrebuje prav tako, kot je nekoč potreboval svobodo.

V tem času nastanejo zelo potrebne in pomembne pobude, ki se večinoma ustvarijo in živijo še danes.

“Gledališče ima (tudi) nalogo, da družbi kaže ogledalo, da jo prebuja, da je v službi premika naprej, da poskuša spremeniti miselnost, ki teži zgolj k povprečnosti.”

Na pobudo Gledališča Koper leta 2015 ustanovljena Galerija ob morju (danes Galerija Luka Koper) predstavlja priznane primorske mojstrice in mojstre fotografije.

Revija Svetilnik, gledališke šole in festival - vse za mlade

Svetilnik, otroška revija ima na začetku desetletja že kakšno leto, v tem desetletju pa se popolnoma udomači v osnovnih šolah in kulturnih zavodih, ki jo ustvarjajo. Zelo pomembno je, da jo za otroke pripravljajo strokovni delavci in pedagogi z jasnimi standardi in merili, še bolj pa, da to počnejo z veseljem in ogromno domišljije. Svetilnik je revija za kulturo, umetnost in znanost, ki jo imajo otroci v Istri. Brez naše iskrene vere v bolj razsvetljeno prihodnost je ne bi bilo.

Ta vera je botrovala tudi gledališkim šolam Gledališča Koper, saj smo sistematično, resno in daljnovidno skrbeli za gledališko šolanje otrok in mladih in kar lepo število jih šolanje nadaljuje ali pa so ga že končali in so zdaj naši mladi kolegi, naše nove moči. Najdete jih med režiserji, igralci, dramaturgi, snemalci, oblikovalci svetlobe, scenografi, videasti. Deset let, skoraj vsak dan, ko veliko gledališče miruje, se v njem dogajajo vaje za življenje tistih, ki pridejo za nami.

Verjetno so naše strokovno znanje, merila in cilji, ki smo si jih postavili, za naš kulturni prostor tisto, kar je prepričalo šole, da že skoraj celo desetletje obiskujejo Festival za mularijo Pri svetilniku. Šolsko gledališko občinstvo nas navdihuje in navdušuje, naš skupni cilj je veselo in smelo po poti življenja, o katerem znamo razmišljati, saj nam zgodbe, ki jih pripoveduje gledališče, pomagajo pri odkrivanju neznanih svetov, da se jih več ne bojimo in hkrati bolje razumemo sami sebe.

Uspešno povezovanje pri nagradi in prilogi tantadruj ter festivalu PPF

Ker smo povezovanje primorskih gledališč razumeli kot prioriteto prostora, smo razvili številne skupne projekte. Nagrada tantadruj, v kateri smo se povezali goriški, tržaški in koprski gledališki kolegi, da bi počastili in nagradili tiste, ki so svoje življenje posvetili gledališkemu prostoru Primorske, in tiste, ki s svojimi umetniškimi presežki dvigujejo raven profesionalne kulture na Primorskem, teče že v deseto leto.

Ustvarjalno partnerstvo, ki je po povedanem sodeč naše poslanstvo, pa se s tem še ni končalo. V zadnjem desetletju gledališče vodi Primorski poletni festival (PPF), ki se bliža pomembni trideseti obletnici, in morda še bolj kot preostali projekti povezuje štiri obalne občine, povezuje prostore naše Obale v gledališko-glasbeno-plesno praznovanje, ki v sebi skriva velik potencial v luči prihajajoče EPK (evropske prestolnice kulture); produkcije, koprodukcije in gostovanja gledališč iz sosednjih držav pa kažejo na to, da se je v preteklem desetletju rodil zametek skupnega kulturnega prostora na območju nekdanje Jugoslavije. In Gledališče Koper je skupaj s PPF odigralo pomembno vlogo.

V tem desetletju je nastala tudi priloga Primorskih novic Tantadruj, ki jo pravkar berete, in je odraz povezovanja treh primorskih gledališč in dveh primorskih dnevnikov v želji, da bi vas, dragi bralci, seznanjali z našim delom in našimi uspehi ter vam približali gledališko umetnost in ustvarjalce, ki so se ji zavezali.


Najbolj brano