Dom, ki ni prijazen le demenci

Na pobudo ustanovitelja strokovnega združenja Spominčica, psihiatra dr. Aleša Kogoje, je bilo po Sloveniji v zadnjih dveh letih odprtih 210 demenci prijaznih točk z informacijami o tej hitro rastoči bolezni v starajoči družbi. Včeraj so jo odprli v domu za starejše Bor.

Otvoritev demenci prijazne točke je pospremil priljubljen domski Žoga bend. Foto: Saša Dragoš
Otvoritev demenci prijazne točke je pospremil priljubljen domski Žoga bend. Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH > V domu starejših Bor so se z odprtjem demenci prijazne točke pridružili množici javnih krajev z informacijami o najhitreje naraščajoči bolezni v hitro starajoči se Sloveniji in po svetu. Točko so odprli s pomočjo združenja Spominčica, ki pri nas najbolj strokovno ozavešča o bolezni in pomaga obolelim, svojcem in njihovemu okolju.

“Prva je bila leta 2017 odprta v uradu varuha človekovih pravic. Odtlej smo jih odprli že 210. V Sloveniji že nekaj let uporabljamo podatek, da ima demenco okrog 33.000 prebivalcev. Številka je precej višja, saj vsi oboleli bolezni nimajo diagnosticirane, vsako leto za njo oboli vse več ljudi,” je povedala predstavnica združenja Spominčica Jelena Stepanovič.

Direktorica doma Alenka Gantar je obljubila pomoč vsem, ki se bodo nanje obrnili, predvsem pa celovito informiranje o bolezni. V kratkem bodo organizirali uvodno predavanje za širšo skupnost Črnega Vrha za seznanitev z boleznijo, njeno prepoznavanje in pomoč obolelim.

Dom Bor je dementnim tudi sicer prijazen. “Imamo dva oddelka za dementne z 42 posteljami,” je potrdila Gantarjeva. To je več kot v večini slovenskih domov. Ker imajo več ostarelih z demenco nameščenih tudi na negovalnem oddelku, to pomeni, da je kar tretjina postelj namenjenih starostnikom s to boleznijo možganov, ki ima ob najpogostejši Alzheimerjevi še več oblik. Delo z obolelimi je strokovno: “Tudi nam primanjkuje negovalcev. Iščemo jih z razpisi. Takoj bi zaposlili vsaj tri.”

Ker je povpraševanje po posteljah za obolele za demenco po slovenskih domovih največje, ti v zadnjih letih postelje za lažjo oskrbo spreminjajo v zahtevnejšo oskrbo obolelih. V hudi stiski bo letos celo država sofinancirala ureditev nekaj dodatnih oddelkov za obolele za demenco. Zanjo žal še ni zdravila, a je del raziskav po svetu nakazal nekaj upanja, da bo pomoč na voljo tudi v tej obliki.


Najbolj brano