Če bi zavarovanci plačevali po 32 evrov, bi se račun izšel

V LMŠ predlagajo, naj zavarovanci v zdravstveno blagajno plačujejo po 32 evrov obveznega pavšalnega zneska, s katerim bi nadomestili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. S tem predlogom so prisluhnili svarilom ZZZS, da bi sprva predvidenih 29 evrov v zdravstveni blagajni ustvarilo 70 milijonov evrov primanjkljaja.

Namesto na komercialne zavarovalnice bi denar po novem prihajal direktno na račun ZZZS. Foto: STA
Namesto na komercialne zavarovalnice bi denar po novem prihajal direktno na račun ZZZS. Foto: STA

LJUBLJANA > Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju bi dopolnili tudi z varovalko, da naj državni proračun poravna razliko, če se bo po ukinitvi dopolnilnega zavarovanja v zdravstveno blagajno slučajno nateklo premalo denarja.

Z valorizacijo ne bo mogoče dohajati medicinske inflacije

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so preračunali, da bi 32 evrov in kasnejša valorizacija tega zneska z rastjo plač “nekako zadoščalo za nadomestitev sredstev, ki zdaj sodijo v dopolnilno zdravstveno zavarovanje,” je povedal direktor ZZZS Marjan Sušelj. Smiselna je po njihovem tudi varovalka, da državni proračun doda denar, če bi se razkorak med prihodki iz obveznega pavšalnega prispevka in odhodki zavoda povečal. Tako imenovana medicinska inflacija (rast cen postopkov zdravljenja in zdravil) namreč raste hitreje kot plače. “To seveda pomeni, da bo morala družba prispevati več za zdravstvo v bodoče in ta varovalka tudi nakazuje pripravljenost,” meni Sušelj. To, ali naj obvelja pavšalni znesek ali solidarnostna lestvica, je stvar politike, pravi Sušelj. Za ZZZS je pomembno, da se račun pod črto izide. Na ZZZS so sicer zadržani do rešitev, ki niso celovite.

Igor Zorčič

SMC

“Moj občutek je, da gre tudi pri številki 32 za nekaj podobnega kot pri ponudnikih internetnih storitev, ko vam ponudijo paket za 32 evrov, na drobno pa piše, da bo čez šest mesecev 50 evrov.”

Idejo, da naj se v prvi fazi dopolnilno zavarovanje s komercialnih zavarovalnic prenese neposredno na ZZZS, v drugi fazi pa naj ministrstvo za zdravje temeljito prenovi zakon in vanj zapiše tudi solidarnostno lestvico, potiska naprej LMŠ. Takšnemu pristopu je zaradi primanjkljaja v zdravstveni blagajni sprva nasprotoval minister za zdravje Aleš Šabeder. Zdaj, ko se račun za ZZZS izide - z dajatvijo 32 evrov na zavarovanca naj bi zbrali 614 milijonov evrov, kar je 40 milijonov presežka - pa naj bi gorela rdeča luč pri ministrstvu za finance. Minister Andrej Bertoncelj naj bi nasprotoval možnemu bodočemu kritju izgub iz državnega proračuna. Na finančnem ministrstvu pojasnil o svojih zadržkih ne dajejo.

Strah pred drobnim tiskom

Poslanci bodo o usodi nadomestitve dopolnilnega zavarovanja s pavšalnim zneskom odločali prihodnji teden. Zakon je v osnovi pripravila Levica, nato pa ga je koalicija preoblikovala z amandmaji. Sedaj tudi koalicija nima več enotnega mnenja, ali in kako spremeniti sistem. “Namen ukinitve je bil, da bi se dobički, ki jih imajo zavarovalnice, poznal pri vsakem zavezancu, ki plačuje prispevek na položnici, ne pa, da se znesek približuje temu, ki ga imamo sedaj, pa še dodatno je treba dati iz poračuna, česar do zdaj nismo imeli,” pomisleke SMC povzema vodja njihovih poslancev Igor Zorčič. “Moj občutek je, da gre tudi pri številki 32 za nekaj podobnega kot pri ponudnikih internetnih storitev, ko vam ponudijo paket za 32 evrov, na drobno pa piše, da bo čez šest mesecev 50 evrov.”

Robert Pavšič

LMŠ

“S temi 32 evri postane sistem dolgoročno vzdržljiv. Seveda pa so možne tudi kakšne nepredvidljive situacije in zaradi tega smo predlagali tudi v zakonu varovalko.”

V LMŠ, ki je vložila dopolnilo, da naj bo pavšalni znesek 32 evrov, predlaga pa tudi varovalko, da naj morebitne izgube krije državni poračun, teh težav ne vidijo. “S temi 32 evri postane sistem dolgoročno vzdržljiv. Seveda pa so možne tudi kakšne nepredvidljive situacije in zaradi tega smo predlagali tudi v zakonu varovalko,” pojasnjuje njihov poslanec Robert Pavšič. To, da finančni minister iz kvote LMŠ takšni varovalki nasprotuje, Pavšič razume kot normalno ministrovo vlogo: “To vidim samo kot proces njegovega odgovornega pristopa do dela.”

V SD bodo na seji prihodnji teden vnovič poskušali uveljaviti svoj predlog solidarnostne letvice, po kateri bi tisti z najnižjimi prihodki plačevali 10, tisti z najvišjimi pa 150 evrov. Po tem predlogu bi se v zdravstveno blagajno nateklo 477,4 milijona evrov. Vodja poslancev SD Matjaž Han se je včeraj branil očitkov Levice, da želijo s takšnimi predlogi preprečiti ukinitev komercialnih zdravstvenih zavarovalnic in poudaril, da predlog za solidarnostno lestvico ne napoveduje, kako bodo poslanci SD na koncu glasovali.

614

milijonov evrov bi zbrali s pavšalno dajatvijo, kar je

40

milijonov evrov presežka

Glasove za predlog z dopolnili LMŠ naj bi prispevali še Levica in SAB. Desus takšnemu uvajanju pavšalne dajatve že ves čas nasprotuje in zahteva celovito prenovo zakona. Noveli niso naklonjeni tudi v SDS, NSi in SNS. Po idealnem koalicijskem scenariju bi moralo ministrstvo za zdravje spomladi predstaviti svoj predlog za ukinitev dopolnilnega zavarovanja, vključno s solidarnostno lestvico. Ta zakon bi DZ sprejel še pred koncem leta, tako da bi leta 2021 začela veljati solidarnostna lestvica. Obvezni pavšal je alternativa, če tega celovitega zakona ne bo.


Komentar novinarja

Silva Križman

Res na kožo zavarovancem?

Bodimo iskreni, cirkus, ki ga politiki v zadnjih nekaj mesecih izvajajo glede ukinitve oziroma preoblikovanja prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, je - bolj ali manj - predstava za politike. Dejstvo je, da bomo morali zavarovanci plačevati, v tako imenovani vmesni fazi evro ali dva gor ali dol, potem pa (nihče ne ve, kdaj in koliko) ... bomo videli. S predlogom preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja, v katerega bodo v prihodnjem tednu zagrizli poslanci, ni zadovoljen dejansko nihče in ...

Preberi več

Najbolj brano