Februarja več avtobusov do mesta

Mestna občina Koper bo februarja uresničila prvega od skupno 36 projektov participatornega dela proračuna. Gre za dodatne avtobusne prevoze med Koprom in Sv. Antonom, ki so jih predlagali tamkajšnji krajani. Vsaj med mesecem kulture si namreč želijo pogosteje obiskovati prireditve v središču mesta.

Mestni avtobusi bodo februarja med Sv. Antonom in Koprom vozili 
pogosteje.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Mestni avtobusi bodo februarja med Sv. Antonom in Koprom vozili pogosteje.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “V Bertokih, Pradah, Pobegih, Čežarjih in Svetem Antonu je zaradi vse večjega števila prebivalstva vedno bolj pereč problem mobilnosti in parkiranja v Kopru. Avtobusi zamujajo, ne vozijo ob koncih tedna in med prazniki, med šolskimi počitnicami in popoldne zelo poredko, zadnji avtobus iz Kopra odpelje ob 19.30. Urniki so prilagojeni urnikom osnovnih šol v Pradah in Sv. Antonu, niso pa prilagojeni potrebam aktivnega prebivalstva, urnikom srednjih šol, urnikom ostalih medkrajevnih avtobusov in ne omogočajo udejstvovanja na raznih aktivnostih, ki se v mestu odvijajo v popoldanskih in večernih urah,” so svoje razloge za projekt, težak 20.000 evrov nanizali tamkajšnji krajani.

Zato so občini predlagali, naj se vsaj v februarju, mesecu kulture, poveča frekvenca avtobusov na relaciji med Koprom in Sv. Antonom. Verjamejo, da bodo na ta način marsikoga spodbudili, da popoldneve in večere preživi v družbi, na eni od številnih prireditev, ki jih bodo februarja organizirala koprska kulturna društva in ustanove.

Povabilo v zaledje, ne le v mesto

Pobudnica projekta Nataša Valentič Rakar iz Čežarjev poudarja, da si krajani želijo boljših povezav z mestom čez vse leto: “Da bi se ponovno navadili uporabljati javni prevoz in tako prispevali tudi k ekologiji in večji kvaliteti bivanja za vse generacije prebivalcev in obiskovalcev zaledja, ne glede na šolske počitnice, konce tednov in praznike. Letošnjega februarja pa bodo tudi za občane Kopra dostopne prireditve v zaledju, kakršne se, denimo, odvijajo v Hiši kulture v Sv. Antonu in drugod. Ta brezplačni avtobus je povabilo tudi v drugo smer, iz mesta v zaledje.”

Dodatne odhode avtobusov bo Mestna občina Koper zagotovila v okviru obstoječe javne službe, ki jo izvaja družba Nomago. Novi režim bo veljal med 1. in 29. februarjem, avtobusi bodo v tem obdobju vozili bolj pogosto, in sicer po urniku, ki bo prilagojen tako dopoldanskim aktivnostim (služba, šola, jutranji opravki) kot popoldanskim in večernim prireditvam. Vozili bodo tudi ob sobotah in nedeljah, od predvidoma 7.30 dalje, zadnji odhodi iz Kopra so predvideni približno ob 22.30, so nam pojasnili na koprski občini. Vozni red je sicer še v pripravi, objavljen bo na uradni spletni strani občine in na portalu ekopercapodistria.


Najbolj brano