Pivčeva računa na še večjo stabilnost koalicije

Nova predsednica stranke Desus Aleksandra Pivec se bo z iskanjem novega kandidata za ministra za obrambo začela ukvarjati po tistem, ko se bo predsednik vlade Marjan Šarec z ministrom Karlom Erjavcem pogovoril o načinu in časovnici njegovega odstopa. Danes pa Pivčeva odhaja na obisk v poslansko skupino, ki deluje nekoliko razglašena.

Podpis Foto: STA
Podpis Foto: STA

LJUBLJANA >Možnosti, da bi si Karl Erjavec še premislil, Aleksandra Pivec ne vidi. “Kolikor poznam gospoda Erjavca, mislim, da ne bi dal takšne izjave, če ne bi bila zelo premišljena in zelo resna, tako da bo le še vprašanje časovnice in postopka,” o dokončnosti Erjavčeve odločitve pravi Pivčeva.

Z Erjavcem najprej Šarec, nato Pivčeva

Včeraj se je prvič po izvolitvi na čelo Desusa sestala s premierjem Marjanom Šarcem. Kot so sporočili iz Šarčevega kabineta, sta se na poglobljenem in celovitem razgovoru “dogovorila za nadaljnje konstruktivno in proaktivno sodelovanje v vladi.” Nova predsednica stranke Desus je ob odhodu s sestanka s premierjem povedala, da ostaja po menjavi vodstva stranke politična situacije nespremenjena: “Smo in ostajamo stabilen partner v vladi in koaliciji. Jaz kvečjemu računam na to, da se ta stabilnost in boljše sodelovanje še okrepita.”

S Šarcem tudi o zadevi SRIPT

Aleksandra Pivec se je včeraj s premierjem Marjanom Šarcem pogovarjala tudi o zadevi SRIPT. Zaenkrat ni bilo znaka, da premier ne bi bil zadovoljen z njenimi pojasnili, je povzela po srečanju.

Čeprav je nova predsednica stranke Desus napovedovala čimprejšnje srečanje z Erjavcem, se bo v prihodnjih dneh prvi z njim srečal Šarec. Dogovorila se bosta, kdaj in kako bo Erjavec zapustil vlado. Pivčeva se je odločila, da bo s srečanjem z Erjavcem počakala še kak dan, verjetno do druge polovice tega tedna, “da se pomirijo vsa čustva in bo ta pogovor lažji”.

Nato bo steklo iskanje kandidata za novega obrambnega ministra. “V tem trenutku razmišljamo o menjavi na ministrstvu za obrambo. V vseh prihodnjih vladah, ko se bodo postavljale ali z rekonstrukcijo ali po volitvah, pa se bomo seveda potegovali za to, da dobimo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve,” je pojasnila Aleksandra Pivec.

Aleksandra Pivec

predsednica Desusa

“Smo in ostajamo stabilen partner v vladi in koaliciji. Jaz kvečjemu računam na to, da se ta stabilnost in boljše sodelovanje še okrepita.”

“Včasih je treba svoje mnenje pustiti ob strani”

Danes se bo srečala s poslansko skupino in se osebno pogovorila s poslancem Robertom Polnarjem, ki napoveduje, da bo tudi pod novim vodstvom stranke ostal samosvoj. “Ko bo prišlo na vrsto glasovanje za novega obrambnega ministra, se bom odločal glede na to, kako kakovosten bo kandidat,” je delaj včeraj za Siol. “A priori ne bom podpiral kadrovskih predlogov stranke,” je dodal.

“Spoštujem, da ima lahko vsak poslanec lastno mnenje, pa vendar tam delujemo kot enotna ekipa,” poslancem stranke Desus sporoča nova predsednica. Enotnost je po njenem v manjšinski vladi še toliko bolj pomembna: “Kdaj pa kdaj je treba sprejemati tudi kompromise in mogoče svoje lastno mnenje pustiti malo ob strani, seveda s ciljem biti vladotvorni in državotvorni.”

Koalicija ostaja v enakih težavah

Med koalicijskimi partnerji ni videti skrbi, da bi se delo koalicije zaradi menjave v vrhu Desusa bistveno spremenilo. “Danes je enak dan, kot je bil petek. Težave so iste,” o delovanju manjšinske vlade, ki ima trenutno zanesljivih 42 glasov, pravi vodja poslancev SD Matjaž Han. “Vsakega ministra, ne glede iz katere stranke bi prišel, bo ta trenutek težko spraviti skozi proceduro, težko bo ubraniti kakršno koli interpelacijo, težko je sprejeti kakršen koli sklep, je pa res, da se moramo veliko več pogovarjati.”

Jani Möderndorfer (SMC) pričakuje, da se je zamenjalo samo ime zastopnika, ne pa ideja in dogovor v koalicijski pogodbi. Na vprašanje, ali je kongres Desusa vladi prinesel stabilizacijo, pa je odgovoril, da manjšinski vladi nobena stvar ne prinese stabilizacije. Enako Maša Kociper (SAB) meni, da se po menjavi v vrhu Desusa za koalicijo ne spreminja veliko: “V svojem notranjem procesu demokratičnega odločanja so zbrali novega voditelja. Z njim bomo sodelovali in upam, da bo tudi njihova poslanska skupina delovala čim bolj usklajeno.”


Najbolj brano