Lucijska Alaya se poslavlja

Alaya na plaži v Luciji se spreminja v prah. “Razloge za to bomo objavili, ko bomo lokal popolnoma zrušili,” pravi njegov lastnik Rikardo Frankarli, sicer direktor podjetja Alaya. Lokal je že kakšna štiri leta propadal, Frankarli ga je tudi prodajal, vendar brez uspeha. Vse iz istega razloga: lastnik zemljišča, na katerem stoji lokal, je pogodbo za najem vsakokrat podaljšal le za eno leto, kar ni dopuščalo dolgoročnih načrtov.

Lokal Alaya v Luciji, med bazenom in Taverno, jemlje slovo. Foto: Radio Capris
Lokal Alaya v Luciji, med bazenom in Taverno, jemlje slovo. Foto: Radio Capris

LUCIJA > Nekdaj zelo priljubljen in obiskan lokal med bazenom in Taverno v Luciji je zdaj le še ruševina. Podirati so ga začeli v zadnjih dnevih minulega leta, dokončno naj bi izginil čez kakšen mesec.

Rikardo Frankarli trdi, da poti nazaj ni, prav tako tam ne načrtuje česa drugega: “Od tam se želim dokončno umakniti.” Zemljišče, na katerem stoji lokal, je v lasti Hotelov Metropol, ki jih je leta 2015 prevzela hrvaška družba Hoteli Cavtat iz skupine Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije.

Frankarli je do tedaj imel v rokah desetletno pogodbo o najemu zemljišča, novi lastniki pa so mu, je povedal, “vsako leto ponudili zgolj letno pogodbo. In najemnina je bila vedno višja.” Že leta 2015 je zato Alayo ponudil v prodajo, kupcev pa ni našel. Ocenjuje, da je tudi temu botrovalo dejstvo, da so lastniki zemljišča vztrajali pri enoletnem najemu. “Kratkoročna pogodba nikogar ne zanima. V lokal na ta način ni smotrno vlagati, prav tako ne v oglaševanje,” pravi Frankarli.

Lokal je tako začel propadati, pestila pa ga je še ena težava - ni imel lastnih toaletnih prostorov. Gostje so uporabljali tiste v bližnji Taverni, kar prav tako ne bi mogla biti dolgoročna rešitev, ampak le ovira za pridobitev obratovalnega dovoljenja.

Morda se temu delu lucijske plaže le obetajo boljši časi. Javno podjetje Okolje Piran in piranska občina sta predlagala Hotelom Cavtat, da bi predčasno prekinili pogodbo o upravljanju plaže hotela Metropol. Upravljanje bi prevzelo Okolje. Direktor Gašpar Gašpar Mišič pravi, da delajo na tem, da bi prevzeli v upravljanje tudi zemljišče, na katerem je Alaya, za kar da imajo že pripravljene papirje.

Zakaj so Frankarliju ponujali zgolj enoletne pogodbe, kakšne načrte imajo z zemljiščem po tem, ko Alaye ne bo več, in kaj pravijo o omenjenih načrtih Okolja, smo vprašali lastnike zemljišča. Direktorica hotela Mateja Pavlič je sporočila le, da v Hotelih Metropol ne komentirajo poslovne politike podjetja.


Najbolj brano