Trend Orient

Ste kdaj pomislili, da bi doma oljčno olje hranili v glinenih ali kamnitih posodah? Najbrž ne. Ni priročno in ne ujema se s sodobnim življenjskim slogom. Tradicionalni uporabni predmeti danes služijo predvsem za okras. Čeprav bi v duhu ekološke ozaveščenosti veljalo premisliti tudi o tem, da bi znova začeli uporabljati stvari, ki so trajnejše.

Dokler bodo trgovine polne vode, olja in celo cenenega vina v plastenkah, je to kajpak le kaplja v morje. Pa vendar velja poskusiti. Glinen vrč za olje ni ravno praktičen, je pa lep. A med starinami je tudi ogromno zelo uporabnih in praktičnih predmetov, ki lahko služijo svojemu ali pa kakemu novemu namenu tudi stoletje ali več po svojem nastanku.

Oblike, ki izvirajo iz bogate tradicije

Ja, avtentični zgodovinski predmeti so na voljo na spletu. Pa saj to že veste. Niso ravno poceni, toda njihova vrednost se ne meri le z denarnimi enotami. In ko smo že ravno tik pred vstopom v kitajsko novo leto, se pomudimo pri oblikah, ki izvirajo iz njihove bogate tradicije. Seveda nimam v mislih poceni izdelkov, ki so jih polne naše kitajske trgovine, temveč stvari, ki nosijo v sebi neminljivo lepoto človeške ustvarjalnosti. Stari kosi, z družinsko patino domačega podstrešja ali s skrivnostnimi zgodbami iz daljnih dežel, imajo v sodobnih ambientih pomembno vlogo, pravijo profesionalni opremljevalci in prav imajo. Predstavljajte si, obnovljeno, sto let staro smaragdno zeleno komodo v predsobi ali jedilnici sicer minimalističnega domovanja. Okras, v katerega se skrije veliko potrebnih in tudi nepotrebnih stvari. Čeprav se je nepotrebnih bolje znebiti. Pospravljeno stanovanje brez krame je eden od pogojev dobrega bivanja. Tudi če ne verjamete v feng šu, je vsake toliko časa dobro izprazniti predale. Stvari se nam hitro nabirajo, pa tega niti ne zaznamo. Pri izločanju stvari je dobro biti dosleden - če vsako skodelico z odškrnjenim robom pospremi misel, da bo že nekoč, nekje prišla prav, bo nikoli uporabljena še naprej ždela nekje v globini omarice. Lepe, klasične komode.

Med starinami je tudi ogromno zelo uporabnih in praktičnih predmetov, ki lahko služijo svojemu ali pa kakemu novemu namenu tudi stoletje ali več po svojem nastanku.

Morda so nam bliže poslikave, ki spominjajo na panjske končnice, morda motivi nageljnov, secesija ali art deco. V odprtosti do različnih estetik, prepletanja kultur in epoh pa se zlahka zaljubimo v klasično eleganco ornamentov na rdeči podlagi. Komoda, ki prinaša veselje, morda celo obilje tistim, ki verjamejo.

Leto bele podgane

Ljubitelji horoskopov seveda vedo, da bo kitajsko novo leto letos nastopilo 25. januarja 2020. Leto bele podgane. Prehod bodo pospremili slavja s papirnatimi zmaji, levi, tigri in ognjemeti. Veliko trušča in kiča, ki sodi k praznovanju. A oddaljena klasika je lahko tudi zelo umirjena, kot denimo lesena konzolna miza, ki deluje povsem sodobno in ne bi niti pomislili, da izhaja iz starodavnega oltarja, na katerega so Kitajci nekoč polagali darove bogovom. Doma lahko nanjo položimo obleke v spalnici, brisače v kopalnici, lončnice v dnevni sobi ...

Ko se oziramo proti vzhodu, ne moremo mimo živali in njihovih simbolnih pomenov. Pustimo ob strani horoskop, ki pravi, da bi se morali v letu bele podgane čim večkrat obleči v belo. Podobe živali so tako kot rastline pogost motiv tradicionalnih ambientov. Živahne opice, otožne pande, ptiči s živobarvnim perjem. Kako pisan domači živalski vrt si bomo omislili, je stvar okusa. Najvarneje je, če poležavajo po blazinah in drugih tkaninah. Ko bo navdušenje popustilo, jih bomo pač zamenjali brez žrtev.

Staro ali novo - pomembno je, da traja in se čim lepše stara. To si želimo zase, zakaj si ne bi tudi za svoje pohištvo in hišno okrasje.


Preberite še


Najbolj brano