Vesna Žlogar: “Rada bi bila dvokrilna omara”

Vesna Žlogar zase pravi, da je majhna. Pri tem v nasprotju s pričakovanji ne misli na svojo višino, ampak širino. Natančneje na mišice. 55-letna Izolanka je namreč bodibilderka. Nekdanja svetovna prvakinja v kategoriji Miss Fitness nad 40 let, ki je nanizala še kopico drugih mednarodnih uspehov, si še vedno želi na večje tekmovanje. A to ni vse. “Od nekdaj sanjam o 80 kilogramih mišic. Bila bi dvokrilna omara, ampak to je meni lepo,” pravi.

Vesna Žlogar obožuje bodibilding in fitnes: “Pritegne me to, kako lahko vplivaš na svoje telo, kako ga lahko zgradiš, kako lahko usmeriš svoje misli, greš preko bolečine.” Že vrsto let jo pesti veliko zdravstvenih težav, povezanih s kostmi. “Ne morem teči, kolesariti, hoditi v hribe, odmisliti sem morala trampolin in aerobiko ... Rešitev sem našla v fitnesu. Če ne bi trenirala, vsaj minimalno, bi bila v veliko slabšem stanju. Utrjene mišice pomagajo skeletu,” pojasni.

Svetovna prvakinja pri 46 letih

Od vedno se rada giba. V mladosti je trenirala gimnastiko in atletiko, upe na športno gimnazijo pa je pokopala oddaljenost šole. Nekaj časa je delala kot maserka, potem v fitnesu, kjer je tudi ljubiteljsko trenirala. “Bodibilding me je od nekdaj zanimal. Želela sem si nadgraditi telo. Dokler je bil sin majhen, se športu nisem mogla povsem posvetiti, saj bi bila žrtev zame in zanj prevelika. Sin je zrasel in rekla sem si: 'Zdaj je čas zame'. Odločila sem se za tekmovanje,” pripoveduje sogovornica.

“Bolj kot se človek zaleži, slabše je, ne glede na starost. Danes so 50- in 60-letniki bolj gibljivi od 19-, 20-letnikov, ki bi morali premikati gore.”

Vesna Žlogar, bodibilderka

Prvič je tekmovala leta 2010, dve leti kasneje, ko je štela polnih 46 let, je na svetovnem prvenstvu v bodibildingu in fitnesu postala svetovna prvakinja v kategoriji Miss Fitnesss nad 40 let. “Naslednje leto sem šla še na eno tekmo, potem sem se posvetila bolnemu očetu, tako da sem se v športu potegnila nazaj. Po njegovi smrti sem začela znova. Ni bilo lahko. Ko si star 20 let in narediš premor pol leta ali leto, se z lahkoto vrneš na pota uspeha. V kasnejših letih ne gre tako lahko,” prizna.

Želja po tekmovanjih je ostala. Tudi ko sama ni trenirala za tekme, je nanje pripravljala druga dekleta. Zgodilo se je, da je po odpovedi ene od njih kar sama (z možem) odpotovala na tekmo v Srbijo. “In če sem že skoraj pripravljena, sem razmišljala, zakaj ne bi šla čez kakšen mesec še na kakšno?” Leta 2018 se je tako v Italiji prijavila na Ms. Olympia, ki velja za eno prestižnejših tekem. “Tekmovala sem v kategorijah ženski bodybuilding in physique. Fizično sem bila dobro pripravljena, a vse ostalo je šlo narobe, od kopalk do make upa in žil, ki niso izstopile. Presenečena sem bila ob rezultatih: zasedla sem dve tretji mesti,” še danes komaj verjame.

Kar je drugim težko, je njej v užitek

Vesno Žlogar poznajo v veliko fitnesih, ne le v Istri, tudi drugod po Sloveniji. “Najraje treniram zvečer, ob 22. uri ali še kasneje. Najprej zaključim vse obveznosti, nato si vzamem čas zase. Tako mi ni treba gledati na uro in nisem pod nobenim pritiskom,” razmišlja.

Še vedno si želi na večjo tekmo, pri čemer bi rada prestopila v višjo kategorijo, kar pomeni, da potrebuje več mišične mase. “Zdaj sem zelo majhna,” ugotavlja. “Potrebovala bi dodatnih deset ali 15 kilogramov, od tega dva kilograma mišic, kar je ogromno. Ne vem, kako pametno je to za moje okostje. Glava gre v eno smer, srce v drugo. Začela se bom pripravljati, potem pa bom videla, kako bo telo odzvalo.”

Rezultat na tekmi ji ni pomemben. Uživa namreč v pripravah, v vseh fazah, od treningov za pridobivanje mišične mase in temu prilagojene prehrane do čiščenja maščobe iz telesa, da ostanejo le mišice in koža, in diete pred tekmo. “Slednje je najtežje obdobje, velikokrat gre človek prek sebe, a meni je to najbolj všeč,” se nasmehne. “Za tistega, ki ima družino, je zelo težko. Treba je v trgovino, kjer so na policah številne dobrote in težko se je upreti okusom in vonjavam. Takrat bi še otroku vzela kruh iz rok,” se pošali. Ali pa tudi ne.

Sicer obožuje sladoled, pecivo, krofe, rogljičke, pico, hamburgerje, sir, sadje ... “A k sreči se znam ustaviti. Ko začutim 'šlaufek', se potegnem nazaj. Z vsakim letom je teže izgubljati kilograme. Poleg tega ne bi mogla nikomur reči, naj ne je kruha in naj shujša, če bi imela sto kilogramov.” Na njenem jedilniku so tako puran, riž, beljaki, jajca, tuna, ribe ter sezonska zelenjava in sadje.

Opazke je ne bolijo več

“Moje sanje so bile vedno 80 kilogramov mišic, kar je ogromno že za moškega. Bila bi dvokrilna omara, ampak to je meni lepo. Ne vem, kaj bi rekel mož, če bi bila takšna. A v teoriji nima nič proti,” ugotavlja.

Kako se bi na “omaro” odzvali drugi, je ne zanima. “Opazke o sebi slišim tudi zdaj, ko nisem tako velika, kaj šele, ko sem večja, ko se pripravljam na tekmovanje. Posebej poleti, ko je še bolj opaziti, kako imam oblikovano telo, veliko bolj kot druge ženske. Opazke prihajajo večinoma od moških. Takšne, ki jih raje sploh ne ponovim. Z leti sem se navadila nanje in se samo nasmejem. Zunaj me pohvalijo, rečejo 'Complimenti!'. Pri nas pa ... Ampak pomembno mi je, da sem zadovoljna sama s sabo.”

V mislih ima posebne vadbe za otroke, ženske in moške

Poleg tega, da pripravlja športnike na tekme v bodibildingu, Vesna Žlogar vodi skupinske vadbe in je osebna trenerka: “Sprejemam ljudi, za katere čutim, da bi radi nekaj naredili zase. Otroke, mlade, stare. Povsem običajne posameznike, ki imajo zdravstvene težave, ali bi se preprosto radi bolje počutili.” Vsako leto izbere nekoga, ki ga trenira brezplačno. “Ni nujno, da tekmovalca. Ne čutim se dolžna to narediti, to je nekaj za moje zadovoljstvo,” pove.

Gibanje je naložba za stara leta, je prepričana. “Bolj kot se človek zaleži, slabše je, ne glede na starost. Danes so 50- in 60-letniki bolj gibljivi od 19-, 20-letnikov, ki bi morali premikati gore,” opaža. Upanje v spremembe ji daje dejstvo, da se zadnje čase vedno več mladih ukvarja z različnimi vadbami ter da končno prihajajo v fitnes ljudje, stari nad 40, 50 let.

Rada bi vodila skupino moških, težjih od 100 kilogramov, da bi se počutili med sebi enakimi. Želi si delati z otroki, starimi od devet do 14 let, ki so predebeli, kajti klubi in društva stremijo k tekmovanju in jih puščajo na stranskem tiru. V mislih ima še skupino žensk, starejših od 40 ali 45 let, ki niso nikoli bile aktivne. “Marsikdo namreč ne obiskuje vadbe ali fitnesa, češ da so tam sami športniki, mladi, suhi, mišičasti ... Kar sploh ni res. Tja hodimo, da se bomo bolje počutili, da bomo bolj zdravi, da se sprostimo po celem dnevu,” poudarja Vesna Žlogar.


Najbolj brano