Ketteja želijo približati mladim in starim

V okviru občinskega meseca kulture TIC Ilirska Bistrica v sodelovanju s priznanim violinistom Zdravkom Plešetom, društvi in partnerji pripravlja vrsto prireditev. Osrednji dogodek bo to nedeljo na Premu. Gre za prvo prireditev v sklopu projekta Kette nas povezuje, s katerim želijo pesnika slovenske moderne v glasbeni preobleki sodobnega časa približati najširšemu krogu poslušalcev.

Dragotin Kette je navdihnil 
snovalce  letošnjega  Meseca 
kulture.  Foto: Tomo Šajn
Dragotin Kette je navdihnil snovalce letošnjega Meseca kulture.  Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Občina Ilirska Bistrica od leta 1976 kulturni praznik obeležuje 19. januarja, ko se je leta 1876 na Premu rodil pesnik Dragotin Kette in ga čez tri leta nadgradila z mesecem kulture. Letošnji se je začel sinoči s klavirskim recitalom Mete Fajdiga. Obogatil ga bo tudi projekt Kette nas povezuje, za katerega so se pod okriljem LAS med Snežnikom in Nanosom povezali partnerji iz občin Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica. “Z njim želimo Dragotina Ketteja postaviti v sodobni čas in ga približati najširši publiki. Njegova poezija je zelo aktualna,” pravi pobudnik in nosilec projekta Zdravko Pleše.

Za ta namen je uglasbil 18 Kettejevih pesmi v ritmih valčka in polke, pesem Pijanec pa celo v hip hopu. Nekaj je tudi izpovednih pesmi, balad. Glasbeno zgodbo je zastavil tako, da gre v uho sodobnemu poslušalcu. Poleg glasbenega društva Viola, ki ga vodi, v projektu sodelujejo še TIC Ilirska Bistrica, podjetje Kragul, ki upravlja s Kavarno v Pivki, in Glasbena šola Postojna.

Prva prireditev projekta Kette nas povezuje bo to nedeljo ob 16. uri v ljudski šoli na Premu. Na akustičnem koncertu bosta Zdravko Pleše (vokal in violina) in Snježna Pleše Žagar (klavir) predstavila tri uglasbene Ketteje pesmi: Čevljarček, Podgorska svetnica in Tam zunaj je sneg, ki bo krstno izvedena. Recitacije Kettejevih pesmi bodo dodali člani bistriškega Literarnega društva.

V okviru projekta, ki bo potekal do februarja prihodnje leto, bodo pripravili tudi delavnice za otoke v vrtcih in šolah, nastope v domovih za ostarele v Postojni in Ilirski Bistrici ter številne druge dejavnosti. Izdali bodo zgoščenko in posneli tri videospote. “Naš namen je zajeti čim več lokalnega in to identiteto pokazati tudi prek Ketteja in njegove poezije,” poudarja Pleše. K sodelovanju je pritegnili tudi godalni orkester bistriške glasbene šole, za katerega je napisal nekaj aranžmajev, komorni zbor Vox Ilirica in pevsko skupino Hrušiški fanti.

Mesec kulture bo prinesel še Večer slovenskih skladateljev, ki ga bo 6. februarja pripravila glasbena šola, dan za tem osrednjo občinsko prireditev ob kulturnem prazniku, 8. februarja, tek, pohod, in kolesarjenjem po Kettejevi poti z zaključkom v Kettejevi spominski sobi na Premu in zaključni koncert Meseca kulture 10. februarja v Glasbeni šoli.


Najbolj brano