Županov strel

Ker davkoplačevalci plačujejo javne uslužbence in funkcionarje, je logično, da jim gledajo pod prste. Ni presenetljivo, da je v Novi Gorici večkrat slišati kritike, da je uprava občine prebohotna in se le širi, stroški pa naraščajo. Te so znova aktualne ob napovedi župana Klemna Miklaviča, da bodo letos zaposlovali, zaradi česar se bodo zvišali tudi stroški za plače, število funkcionarjev in javnih uslužbencev pa naj bi prvič preseglo stotico.

O tem, ali je zaposlenih preveč ali premalo, je vedno mogoče razpravljati. Če vprašate ljudski glas, jih je vedno preveč. In so seveda predragi. Na (ne)delovanje uprav in kabinetov Miklavičevih predhodnikov je bilo v minulih letih veliko pripomb, te bodo v vsakem primeru letele tudi na aktualnega župana oziroma jih je že zdaj občasno slišati. Miklavič nove zaposlitve upravičuje s tem, da upravi primanjkuje tehničnega kadra, predvsem zaradi številnih, z denarjem EU konkretno podprtih naložb, ki se jih lotevajo v prihodnjih letih. Brez novih zaposlitev pa da jih ne bo mogoče vseh uresničiti. Zato napoveduje še reorganizacijo uprave, službo za investicije in morda zaposlitev še tretjega podžupana.

Če bo uprava bolj učinkovita, bo strošek za nove zaposlitve zanemarljiv v primerjavi z rezultati. A le v tem primeru.

Načeloma se vsako novo zaposlitev da upravičiti. Ker pa se število zaposlenih z leti ponavadi povečuje, je to lahko zelo dvorezen meč, ne glede na argumente, kako nujno je. V nasprotju s predhodniki je Miklavič sicer zaposlitve svoje ožje ekipe v kabinetu vezal na svoj mandat, kar je seveda smiselno, saj bodo z njim tudi odšli, ko ne bo več župan. Večina novih ljudi, ki prihajajo v upravo, pa bo tam ostala za nedoločen čas. Zato ni nepomembno, koga in kako bodo izbirali.

Če bi lahko rekli, da je v prvem letu mandata še čas za nastavitve smeri in organiziranje ekipe, se je ta zdaj dokončno iztekel. Predvsem, ker so pred vrati veliki projekti. Od strokovnosti ekipe je odvisno, ali oziroma kako jih bodo uresničili, ne nazadnje bi to moralo biti v prvi vrsti v interesu župana, če hoče iti po novi mandat. Ker poudarja transparentnost kadrovanja, mu kritiki še bolj gledajo pod prste. Če bo uprava res bolj učinkovita, bo strošek novih zaposlitev zanemarljiv v primerjavi z rezultati. In bo župan zadel v polno. V nasprotnem primeru se bo le ustrelil v koleno, račun za kroglo pa bodo plačali občani. In mu ga izstavili na naslednjih volitvah.


Preberite še


Najbolj brano