Najdaljše vrste naj bi pomagali krajšati tudi zasebniki

Zdravniška zbornica je pripravila svoj predlog interventnega zakona za skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu in ga prek stranke NSi vložila v obravnavo v DZ. V zakonu predlaga, da bi za krajšanje najdaljših vrst uporabili vse izvajalce, tudi zasebnike.

Čakalne vrste v zdravstvu so očitno nerešljiva težava. Foto: STA
Čakalne vrste v zdravstvu so očitno nerešljiva težava. Foto: STA

LJUBLJANA > “V zbornici ne moremo nemo opazovati razkroja sistema, saj smo odgovorni za bolnike, ki v sedanjem sistemu ne bodo mogli več priti do storitev v optimalnem času,” je razlog za pripravo svojega predloga zakona utemeljila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik.

Dodatne storitve pri vseh izvajalcih

Predlog je zbornica minuli teden poslala vsem poslanskim skupinam. Odzvala se je NSi, ki je zakon v DZ vložila po rednem postopku.

Zdenka Čebašek-Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije

“V zbornici ne moremo nemo opazovati razkroja sistema, saj smo odgovorni za bolnike, ki ne bodo mogli več priti do storitev v optimalnem času.”

Zbornica v zakonu predlaga, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) lahko začasno z vsemi primernimi izvajalci, tudi zasebniki, sklenil pogodbe za opravljanje dodatnih zdravstvenih storitev, pri katerih so čakalne dobe nedopustno dolge. Vrste in obseg storitev bi s sklepom določila vlada. Predlog predvideva tudi pogodbeno kazen v višini 30 odstotkov vrednosti neopravljenih storitev, ta sredstva pa bi po besedah Čebašek-Travnikove šla za izvedbo zdravstvenih storitev.

Za zdravstveno blagajno rešitve iz predloga zakona ne bi pomenile dodatne porabe, šlo pa bi za prerazporeditev sredstev, je pojasnila. “Tu bi bilo potrebno tesno sodelovanje med tistimi, ki zagotavljajo podatke o čakalnih dobah, predvsem nedopustno dolgih, ZZZS, ki bi oddelil določen del sredstev, in izvajalci.”

Privatizacija ali ne?

V NSi, ki je v imenu zbornice v DZ vložila interventni zakon za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema, so prepričani, da rešitve v njem ne vodijo v privatizacijo javnega zdravstva. “Podpiramo javno zdravstvo, želimo si ga za vse, ne zgolj za peščico,” je poudaril predsednik NSi Matej Tonin.

Zakonski predlog, ki so ga v DZ vložili v minulih dneh, po prepričanju NSi odgovarja na vprašanje, kako uporabiti vse razpoložljive kapacitete v Sloveniji, da bi se zdravljenje, plačilo katerega bi šlo iz zdravstvene blagajne, čim prej začelo. S tem, ko so posvojili predlog Zdravniške zbornice Slovenije, so po Toninovih besedah dali jasno sporočilo, da je politika dolžna prisluhniti stroki, ki najbolje ve, kako rešiti težavo.

Na predlog se je včeraj odzvala Levica. Po besedah njenega poslanca Mihe Kordiša gre “za zelo jasno in zelo očitno privatizacijo zdravstva”. Po njegovem bi težave med drugim morali reševali tako, da bi za javni zdravstveni sistem namenili več sredstev.


Najbolj brano