Za 42 konj so pripeljali poln tovornjak sena

Mesec dni po tem, ko je veterinarska inšpekcija skrbniku konj Janezu Saboleku odvzela 13 konj zaradi slabega stanja živali, je za preostalih 42 konj Sabolek včeraj dobil poln vlačilec sena. Podarilo mu ga je Društvo za zaščito konj, ki skrbi tudi za 13 odvzetih živali, dokler zanje ne bodo našli primernih novih rejcev. Trije veterinarski inšpektorji, ki so včeraj spremljali razkladanje sena, pa so nadzirali zgolj kakovost krme, ne pa stanja konj.

Tako je Janez Sabolek včeraj pomagal pri razkladanju bal sena.  Foto: Marica Uršič Zupan
Tako je Janez Sabolek včeraj pomagal pri razkladanju bal sena.  Foto: Marica Uršič Zupan

MALI DOL > “V društvu smo za te uboge konje zbrali okrog 1600 evrov in s tem denarjem kupili 35 okroglih bal sena, za preostanek denarja pa bomo kupili še žito,” je včeraj povedala predsednica Društva za zaščito konj Natalija Nedeljko. Seno so kupili pri Kmetijski zadrugi Pivka, ki je zanj tudi organizirala prevoz. “Seno je iz Knežaka in okoliških vasi, s kraškega terena torej,” je povedal voznik vlačilca, ki je včeraj dopoldne pripeljal seno skozi Dutovlje, Kobjeglavo in Tomačevico do Malega Dola, kjer ima Janez Sabolek oziroma društvo Venetika nekaj od skupno 42 konj. Ostali so razpršeni po okoliških vaseh oziroma pašnikih.

Janez Sabolek: “Za te konje je bolje poskrbljeno kot za tiste, ki so jih vzeli in so zdaj v ujetništvu.”

Nadstreška inšpektorji niso zahtevali

“Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v letu 2019 odredila, da mora zavezanec kot skrbnik konjev poskrbeti za dovolj hrane, vode, za možnost umika na suh prostor, za označitev živali in veterinarsko oskrbo,” so nam z veterinarske inšpekcije odgovorili na vprašanje, ali so proti Saboleku v zadnjem letu izdali kakšno odločbo. Zanikali pa so, da bi od njega, kot je trdil sam, zahtevali ureditev nadstreška za konje: “To ne drži,” so nam odgovorili.

Inšpektorji nadzirali le krmo

Potem ko je imel vlačilec nekaj težav z obračanjem dolgega vozila v vasi, je na travniku nad cesto razložil del od skupno 35 bal, na drugem pa še preostale.

Razkladanje so spremljali trije inšpektorji koprskega urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. “Tu smo zato, da nadziramo kakovost krme. Stanja konj danes ne bomo preverjali, to bomo storili v prihodnjih tednih,” je povedal inšpektor Janko Dekleva.

8200 kilogramov sena je včeraj dobilo

42 konj na Malem Dolu

Bala za balo ... 35 bal bo 42 konjem pomagalo prebroditi zimo.

Seno rabi streho, konji ne

Dodal pa je, da so v preteklih mesecih že opravili več nadzorov Sabolekovih konj in da pri tem niso ugotovili večjih kršitev. Konji niso bili podhranjeni, reja konj na prostem pa na Krasu večinoma tudi ni problematična, saj konj lahko zdrži temperature do 15 stopinj pod ničlo. Tak mraz je na Krasu redko, v povprečju le nekaj noči na zimo. Tudi streha za konje v takih razmerah ni nujna.

“Nujno pa je, da je pred dežjem zavarovano seno,” je poudaril Dekleva. Sabolek naj bi zato bale sena prekril s ponjavo, tako je vsaj včeraj obljubil. Tudi sam pravi, da je prav slabo shranjeno seno za konje lahko celo bolj škodljivo kot trava. “Slabo, mokro in gnilo seno ali gnila trava lahko konja stane življenja,” je povedal ob razkladanju sena.

Dva od Sabolekovih konj v bližini Malega Dola, ostali so razpršeni po okoliških vaseh.

Na vprašanje, ali je 35 bal sena kljub temu vesel, pa je odgovoril: “Seveda je seno dobrodošlo. Če je dobro, če je v njem dosti semena, bo v redu. Sicer pa je boljša sveža trava kot slabo seno.”

Bale bo v prihodnjih dneh razvozil do posameznih skupin konj. Če bi jedli samo seno, bi 8200 kilogramov sena, kolikor so ga včeraj pripeljali, zadoščalo za približno tri tedne.

Koliko krme rabi konj, je odvisno od njegove velikosti, gibanja in še marsičesa, v povprečju pa poje deset kilogramov na dan, je pojasnil Sabolek. Ker pa bo seno kombiniral s pašo, bodo bale zadoščale za več časa. “Sicer pa to ni prvi tovornjak sena, ki sem ga dobil. Večkrat ga dobim, kar zastonj,” je povedal.

Ob hrani rabijo tudi socializacijo
Trinajst konj, ki jih je veterinarska inšpekcija odvzela Saboleku 13. decembra, je že mesec dni v zavetišču Društva za zaščito konj pri Polzeli. Tam bodo ostali, dokler jim ne bodo dobili novih rejcev, a to ne bo hitro, ker potrebujejo poleg oskrbe tudi primerno socializacijo, pravijo v društvu.
Po enem neuspelem poskusu je veterinarska inšpekcija 13. decembra izpeljala odvzem 13 konj in enega osla, ki jih je Janez Sabolek pasel v okolici Vojščice na Krasu. Odvzem je uradno izvedel novogoriški območni urad Urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Odvzeli so jih “fizični osebi - skrbniku živali, zaradi dobrobiti živali,” so uradno pojasnili inšpektorji in dodali: “Vse živali so sestavljale eno čredo in so kazale očitna znamenja zanemarjenosti, podhranjenosti in slabega zdravstvenega stanja (parazitoze).”
Odvzem konj bi bil brez učinka, če za ko nje ne bi imel kdo poskrbeti. To skrb je prevzelo Društvo za zaščito konj, ki je konje namestilo v hlevu pri Polzeli in jim zagotovilo ustrezno krmo in drugo oskrbo. “Prav danes so pri konjih veterinarji, ki opravljajo čiščenje, brušenje zob in kastracijo,” je včeraj pove dala predsednica društva Natalija Nedeljko. Poleg zdravstvene oskrbe pa Boris Sušec s konji, ki jih je Sabolek redil kot divje konje, izvaja socializacijo. “Šele potem jim bomo lahko poiskali nove rejce. Pred tem moramo biti stoodstotno prepričani. Konj je veika žival, če ni ustrezno socializiran, lahko koga tudi ubje,” opozarja predsednica društva. Poleg tega je nekaj kobil brejih in bodo kmalu žrebile. Vse to bodo upoštevali pri oddaji konj v rejo, zato bo večino konj to trajalo še najmanj pol leta, pravijo v društvu.

Najbolj brano