Starejši se proti gripi bolj množično cepijo tudi zato, ker je brezplačno

Gripa je v Sloveniji že v razmahu. V osrednjem delu napovedujejo vrhunec konec januarja, na Primorskem sledi praviloma dva tedna kasneje. A tudi med Primorci obolevnost že narašča. Zdravniki še svetujejo cepljenje. Zanj je občutno več zanimanja kot lani, med drugim zaradi novosti - za starejše od 65 let je to letos brezplačno.

V desetini doslej odvzetih vzorcev obolelih so potrdili okužbo z 
gripo.   Foto: STA
V desetini doslej odvzetih vzorcev obolelih so potrdili okužbo z gripo.  Foto: STA

PRIMORSKA, SLOVENIJA > Pred dnevi je ljubljanski klinični center (UKC) odprl posebni oddelek za obolele z gripo. A tiste s težkimi zapleti hospitalizirajo na drugih oddelkih, prav tako kot jih sprejemajo tudi v šempetrski in izolski bolnišnici. V UKC so letos že imeli smrtne žrtve zaradi gripe, a bodo natančni podatki znani šele po sezoni gripe.

Prevladuje virus tipa A

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je za zdaj obolevnost za gripo podobna lanski. Maja Sočan omenja, da so doslej testirali 2000 bolnikov z akutno okužbo dihal, pri desetini so potrdili virus gripe. Večinoma gre za tip A. Tudi med izoliranimi potrjenimi vzorci s Primorske prevladuje tip virusa A.

2000 vzorcev obolelih za akutno okužbo dihal so že analizirali

200 primerov gripe, večinoma tipa A, so odkrili

“Izkušnje iz preteklih let so pokazale težji potek sezone gripe, ko prevladuje virus tipa A, zlasti ko gre za podtip H3N2,” navaja Sočanova.

Vsakdo se lahko cepi pri osebnem zdravniku, ki je prvi med izvajalci tega cepljenja. Cepijo tudi v območnih ambulantah NIJZ, na Primorskem v Kopru in Novi Gorici. V Kopru se je letos treba naročiti. Naročanje je posledica lanskih pritožb ljudi, da morajo na cepljenje v čakalnici počakati do pol ure. Zato letos ob naročanju na uro ni čakanja v čakalnici. A zdaj nekatere moti, da ob naročilu izvedo, da morajo počakati tri do štiri dni, saj hočejo biti na vrsti takoj. V NIJZ omenjajo, da cepijo tudi osebni zdravniki, ki so založeni s cepivom.

Mario Fafangel, zdravnik iz NIJZ Nova Gorica

“Zdaj, ko je cepljenje zanje brezplačno, se ostareli pogosteje cepijo, ker vedo, da je gripa lahko usodna in zelo poslabša tudi obstoječe kronične bolezni.”

Za cepljenje je letos veliko več zanimanja kot lani.

Večje zanimanje

Letos je povsod okrepljeno zanimanje za cepljenje. Doslej so razdelili več kot 180.000 odmerkov cepiva, lani približno 90.000. V obeh primorskih enotah NIJZ odziv že presega celotnega v lanski cepilni sezoni.

Boris Kopilović, epidemiolog iz koprske enote NIJZ

“Ta hip je cepljenje še smiselno, saj obolevnost za gripo še ni na vrhuncu. Tega pričakujemo sredi februarja.”

Zdravniki ocenjujejo, da je porast posledica novosti, ker je cepljenje brezplačno za vse rizične skupine, kamor sodijo starejši od 65 let. Med rizične sodijo še otroci do dveh let, kronični bolniki in nosečnice. Zdravnik Mario Fafangel iz novogoriške enote NIJZ ugotavlja: “Čeprav so ostareli lani plačevali polovično ceno cepljenja, je bil tudi to za marsikoga velik strošek. Zdaj, ko je cepljenje zanje brezplačno, se odločajo za cepljenje, ker vedo, da je gripa lahko usodna in zelo poslabša tudi obstoječe kronične bolezni.”

Epidemiolog Boris Kopilović iz koprske enote NIJZ izpostavlja: “Ta hip je cepljenje še smiselno, saj obolevnost za gripo še ni na vrhuncu. Tega pričakujemo sredi februarja. Cepljenje priporočamo ostarelim, nosečnicam, kroničnim bolnikom in majhnim otrokom. Res pa se po cepljenju pri mlajšem človeku razvije zaščita že v kakšnem tednu, pri starejšem pa v dveh tednih. Zato naj se vsi izogibajo zaprtih prostorov z veliko ljudmi, kjer je prenos okužbe najverjetnejši in najhitrejši!”

Ostanite doma!

Stroka poudarja, da mora vsak oboleli ostati v postelji. Zelo neodgovorno in neetično je kužiti druge v službi, na avtobusu, v trgovini ... Res pri gripi ni treba takoj k zdravniku, je pa treba po telefonu obvestiti osebnega zdravnika. Če se stanje v nekaj dneh ne izboljša ali se celo poslabša, pa je obisk zdravnika nujen.

Kopilović in Fafangel svetujeta obolelim počitek, pitje veliko tekočine s C vitaminom, skrb za higieno kašlja in rok, uživanje lahke hrane, antipiretikov in pripravkov zoper kašelj ter nahod.


Najbolj brano