Romunki lažno zbirali prispevke za gluhoneme

Ajdovski policisti so v ponedeljek popoldne pred Mercator centrom v Ajdovščini oglobili mlajši Romunki, ki sta pod pretvezo, da sta gluhonemi, zavajali mimoidoče in jih prosili za denar. Včeraj pa je tuj par na Idrijskem prodajal nože in posodo. Policisti občane svarijo, naj nikar ne nasedajo tovrstnim goljufom in naj jih o takšnem dogajanju obvestijo.

V ponedeljek popoldne sta mlajši Romunki, ki sta se izdajali, da sta 
gluhonemi, denar zbirali pred ajdovskim Mercator centrom.  Foto: Leo Caharija
V ponedeljek popoldne sta mlajši Romunki, ki sta se izdajali, da sta gluhonemi, denar zbirali pred ajdovskim Mercator centrom.  Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Ob pomoči domačinov, ki sta se jim tujki zdeli sumljivi, so ajdovski policisti v ponedeljek popoldne prijeli 24-letni Romunki ter njuna enako stara spremljevalca, prav tako iz Romunije. Goljufali so mimoidoče in obiskovalce Mercator centra.

Goljufali z napisom v slovenščini

Ženski sta na parkirišču in v trgovskem središču ogovarjali obiskovalce pod pretvezo, da sta gluhonemi in jih z napisom v slovenščini prosili, naj prispevajo svoj podpis podpore za društvo gluhonemih oseb ter za gluhoneme darujejo prostovoljne prispevke.

Dovoljenje za zbiranje denarja izda upravna enota

Občani naj bodo v primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to, ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje. Posamezniki ali pravne osebe lahko zbirajo prispevke v humanitarne namene z dovoljenjem, ki ga izda upravna enota.

Policisti so ugotovili, da sta Romunki lažno zbirali denar, moška pa sta ju pri tem opazovala oziroma imela vlogo voznika. Zaradi vsiljivega beračenja in zbiranja prostovoljnih prispevkov brez dovoljenja upravne enote so jih oglobili.

“Ker se v zadnjih mesecih na območju Ajdovščine in Nove Gorice večkrat pojavljajo skupine tujcev, ki zbirajo prostovoljne prispevke pod pretvezo zbiranja za ogrožene skupine ljudi, opozarjamo občane, naj bodo v takšnih primerih izredno previdni in zavrnejo podpis oziroma plačilo humanitarnega prispevka,” je včeraj poudaril Dean Božnik, tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave.

Skupino tujcev, največkrat romunskih državljanov, na parkirišča trgovskih središč pripeljejo spremljevalci z vozili audi, škoda ali volkswagen registrskih številk različnih tujih držav. Ženske nato običajno vsiljivo ogovarjajo ljudi, beračijo, po določenem času pa se premaknejo k drugemu trgovskemu središču.

Ne le beračijo, ampak tudi kradejo

Občane na tovrstne pojave policisti opozarjajo tudi zato, ker so bili obiskovalci trgovskih centrov zaradi nepozornosti ob ogovarjanju tujcev že večkrat tudi oškodovani. Božnik je še pojasnil, da denar, ki so ga skupine tujcev pridobile na nezakonit način, policisti odvzamejo.

Če občani ne morejo preveriti, da nekdo upravičeno (z dovoljenjem upravne enote) zbira prispevke, naj jih ne dajejo. Prav tako naj takšnih ljudi ne spuščajo v stanovanja. “V podobnih primerih so pogoste tudi priložnostne tatvine,” je sklenil Božnik. Prav včeraj so iz Govejka idrijske policiste obvestili o paru, ki je po naselju prodajal nože in posodo. Nato sta se moški in ženska odpeljala z večjim avtomobilom madžarske registracije.

Novogoriški policisti pozivajo občane, naj jih ob pojavu tovrstnih dogodkov nemudoma obvestijo na interventno številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.


Najbolj brano