Kje so naše košarkarske ladje?

Najbrž je košarka eden redkih športov, kjer lahko posamezniki večji del sezone praktično iz tedna v teden menjujejo klube, kar slednji s pridom izkoriščajo, ne pritožujejo pa se niti igralci. Na slabšem so navijači, ki težko sledijo, kdo je kam prestopil, vendar pa tribune očitno niso prioriteta odgovornih.

 Foto: STA
Foto: STA

KOPER > Svetovne trende je že zdavnaj posvojila tudi dežela evropskih prvakov, čeprav je treba priznati, da slovenski klubi s kadrovskimi menjavami letos ne pretiravajo, če seveda izvzamemo Koper Primorsko, katero so zavoljo znanih razlogov zapustili Lance Harris (Mornar), Marjan Čakarun (Szolnoki), Marko Jagodić-Kuridža (Crvena zvezda), Stephen Holt (Astana) in Žan Mark Šiško, ki se je preselil k evroligašu Bayernu. Kljub vsemu so v Bonifiki uspeli zadržati vsaj preostanek moštva, toda ker nesreča vedno potuje v družbi, se je kmalu poškodoval še novopečeni prvi organizator igre Nejc Barič, ki je bil nazadnje spet v kadru. A vendar so (bodo) novinci Marko Luković (ex Igokea, španska Manresa, Krka itd.), Sterling Gibbs, ki je sezono pričel pri Interju iz Bratislave in morda nekdanji reprezentant Domen Lorbek, zelo dobrodošli.

Od preostalih dveh slovenskih klubov v ligi Aba si je Krka za novoletno darilo omislila reprezentanta BiH Muhameda Pašalića iz grškega Panioniosa, kateremu je dres predal neopazni Petar Rakićević, znova pa se je osmešila stroka Cedevite Olimpije, pri kateri ne več tako mladi Martin Krampelj - kmalu bo dopolnil 25 let, a se je šolal v ZDA - ni smel niti “mešati cedevite,” čeprav pri španski Andorri kot posojeni igralec čisto spodobno nastopa v najmočnejši evropski ligi.

Primorski košarkarji vsaj zaenkrat očitno zadovoljujejo svoje delodajalce, saj Matic Rebec ostaja v Ciboni, nekdanji veliki up Kopra Gregor Glas je pod poveljstvom Mira Alilovića vse močnejši adut beograjskega Dynamica v ligi Aba 2. Aleksej Nikolić okuša elitno italijansko konkurenco v Trevisu, na Apeninskem polotoku pa se mu je pridružil tudi brat Mitja Nikolić-Smrdelj, ki je okrepil drugoligaški (A-2 liga) Roseto. Odlično sezono ima za seboj prvi podajalec belgijskega prvenstva Luka Rupnik in preden se kdo namrdne, češ kaj pa pomeni Belgija v “basketu,” velja omeniti, da se je njegov Antwerp lani prebil do zaključnega turnirja četverice v Fibini ligi prvakov.

Živahno je tudi na domači nižji ravni, kjer skuša drugoligaš Portorož ustaviti prosti pad s povratnikoma Andražem Rogeljo in Miho Markičem, Postojna pa je po katastrofalnem porazu 58:100 proti sežanski Mesariji Prunk odrezala nekdanjega Portorožana Stefana Tovilovića in Gregorja Jakhla-Kolarevića. Bojda naj bi skušala vrzel zapolniti z nekaterimi igralci iz prestolnice, kjer so Parklji že potegnili črto pod sezono, lahko pa bi jim sledila še Ljubljana.

Na čudežne obete s svežimi okrepitvami niso imuni niti v tretjeligaški konkurenci, kajti Plami pur se je pridružil Kemal Modrić iz BiH, Pivka Perutninarstvo pa po desetih zaporednih porazih išče izhod z novim trenerjem Rokom Zupanom, ki je zamenjal Radovana Petrovića, prav tako je slačilnica bogatejša za tri nove obraze, od katerih je najbolj znan Robi Abramovič z dolgoletnimi prvoligaškimi izkušnjami, nazadnje v sežanskem dresu.


Najbolj brano