Tudi v Izoli participatorni proračun

Občina Ankaran je bila med prvimi v Sloveniji, ki je v letu 2016 uvedla participatorni proračun, za katerega so se z letošnjim letom odločili tudi v Izoli. Medtem ko so v Mestni občini Koper že lani razvili sistem odločanja občanov o za to namenjenih sredstvih, pa je projekt v Izoli kot tudi v Piranu še v povojih.

Tudi v izolski občini bo letošnji proračun participatoren. Foto: Adriana Buzleta
Tudi v izolski občini bo letošnji proračun participatoren. Foto: Adriana Buzleta

IZOLA > Da bodo prvič uvedli participatorni proračun, je bila sicer predvolilna obljuba novega župana Danila Markočiča. Participatorni del proračuna za leto 2020 je v Izoli razdeljen na dva dela, za zaledje in mesto, saj imata zelo različne potrebe, vsakemu območju pa je namenjenih 40.000 evrov.

Medtem ko v Ankaranu občani o tem, za katero investicijo nameniti del sredstev iz občinskega proračuna, glasujejo neposredno prek spletnega ali papirnatega obrazca, podoben in še bolj razdelan sistem pa so z letošnjim proračunom uvedli tudi v Kopru, se v Izoli participatornega proračuna lotevajo nekoliko drugače.

Na izolski občini so nam pojasnili, da bodo občanke in občani pobude podali prek svetov krajevnih skupnosti v prvi četrtini letošnjega leta. Prejete predloge bo najprej preučila občinska uprava, ki bo preverila, ali jih je mogoče na primerni kakovostni ravni izvesti v okvirih letošnjega participatornega dela proračuna. “Za izvedbo večjih predlaganih projektov, ki bodo namenjeni izboljšanju kakovosti življenja občank in občanov, bo najverjetneje potrebno sprejeti tudi rebalans proračuna za leto 2020. V takih primerih bo projekte, ki jih predlagajo občanke in občani preko organov krajevnih skupnosti, obravnaval tudi občinski svet,” razlagajo na občini.

Dodali so še, da bo poskusno uvajanje participatornega dela proračuna v letu 2020 pokazalo, do kolikšne mere želijo biti prebivalci aktivni pri soodločanju glede potreb krajevnih skupnosti, v katerih živijo. Na podlagi izkušenj s poskusnim uvajanjem participatornega proračuna pa bo v letošnjem letu vzpostavljen celovit sistem sodelovanja občanov pri proračunu, z natančno določitvijo kriterijev za oblikovanje in podajo predlogov ter rokov za njihovo oddajo, kar se bo upoštevalo pri pripravi prihodnjih proračunov.


Najbolj brano