Za srednjeevropski vrh

Nominiranke med šesterico najboljših klubov na Primorskem v letu 2019, odbojkarice novogoriškega Gen-I Volleya, bodo drugi del sezone začele danes, ko v Novo Gorico prihaja vodilna ekipa srednjeevropske lige, NKBM Branik. Eden velikih izzivov za generalnega direktorja novogoriškega kluba Uroša Staniča bo februarska organizacija zaključnega turnirja tega tekmovanja.

Uroš Stanič Foto: Igor Mušič
Uroš Stanič Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Spomladi 2019 se je novogoriški boj za prekinitev mariborske vladavine v Sloveniji končal s finalnim porazom. Prav Mariborčanke bodo danes v Novi Gorici kot vodilna ekipa srednjeevropske lige odprle spomladanski del prvenstva 2019/20. Gen-I Volley je v tem tekmovanju tretji, tako kot v državnem prvenstvu. To je dosegel s povsem spremenjeno in mlajšo zasedbo od tiste iz lanske pomladi. Prehojeno pot v letu 2019 je generalni direktor kluba Uroš Stanič ocenil takole: “Leto smo izpeljali uspešno, vendar pa nismo povsem dosegli zastavljenih ciljev. Po odlični evropski sezoni, v kateri smo prišli do polfinala evropskega pokala challenge, se nam je zalomilo v pokalu in v državnem prvenstvu. Ekipa je bila sestavljena tako, da bi morala glede na izkušnje in znanje iti povsod do konca, a smo v pokalu obstali v polfinalu, v prvenstvu pa v finalu.”

Spomladi ste ekipo skoraj povsem prenovili, jesen pa ste zaključili na nižjih položajih. Zakaj ste se odločili za tako drastičen rez?

“V vodstvu kluba smo ocenili, da z ohranjanjem istega pristopa pri sestavi ekipe, kot smo ga imeli lani, spet ne bi dosegli ciljev. Če želiš nekaj izboljšati, moraš začeti s temeljitimi spremembami. Odločili smo se, da s pomladitvijo, z novimi imeni in z bolj dolgoročnim delom postopno izboljšamo svoje dosežke. To, da smo leto zaključili z igranjem v finalu mladinskega državnega prvenstva, že kaže, da smo na pravi poti, še posebej ob dejstvu, da bodo ista dekleta lahko tudi v naslednji sezoni igrala v tem tekmovanju. Naj dodam, da so te mladinke obenem rezervistke v članski ekipi in v prvi ligi redno dobivajo svoje minute. Sočasno smo v letu 2019 več vložili v delo mlajših selekcij. V vseh naših selekcijah, tudi po zaslugi sodelovanja s kanalskim Neptunom, vadi več kot 250 deklet. Po desetih letih boja z vrzelmi v nekaterih starostnih kategorijah imamo zdaj v posameznih selekcijah spet po dve ekipi.”

Uroš Stanič

direktor kluba

“Osnovni cilj v prvi ligi je uvrstitev v polfinale. Ne nameravamo pa preskakovati več stopnic naenkrat”

Kaj pričakujete od leta 2020?

“Upamo, da bodo mladinke še napredovale in da bodo v novi sezoni državne prvakinje. V tekočem članskem prvenstvu ne smemo pričakovati preveč, ker smo ekipo povsem spremenili in pomladili. Doma kar dobro igramo, manjka pa nam stabilnosti na gostovanjih pri ekipah z vrha lestvice, kot sta Calcit in Maribor. Upam, da bomo proti koncu sezone ob pomoči nabranih izkušenj prišli do točk tudi na kakšnem od težkih gostovanj. Osnovni cilj v prvi ligi je uvrstitev v polfinale. Naj dodam še, da smo pridobili organizacijo zaključnega turnirja najboljše četverice srednjeevropske lige, ki bo 8. in 9. februarja. To bo za nas dodatna priložnost za nabiranje izkušenj.”

Ali menite, da bi lahko v kratkem še povečali proračun?

“Imamo resnega glavnega pokrovitelja, ki želi s svojim vložkom nekaj prispevati k razvoju lokalnega okolja. Naš sedanji položaj je takšen, da lahko treniramo na skoraj profesionalen način, dekleta, ki so skoraj vsa dijakinje in študentke, pa prejemajo štipendije. Realnost našega okolja je proračun med 200.000 in 300.000 evrov. Letos ni predvideno, da bi proračun povečevali. Ne nameravamo preskakovati več stopnic naenkrat. Če se bo v državnem in v srednjeevropskem prvenstvu pokazalo, da smo zreli za vrhunski rezultat in nov poskus v Evropi, bomo iskali možnost, kako proračun povečati.”

200.000

do

300.000

evrov je proračun novogoriškega kluba


Najbolj brano