Uporaba pripravkov konoplje pri zdravljenju živali

Konoplja je rastlina, ki izvira iz Azije, kjer so jo v različne namene uporabljali že 5000 let pr.n.št. Prvi zapis o medicinski uporabi pa najdemo v kitajski farmakopeji, knjigi o medicinskih pripravkih iz leta 100 n.št.

Konoplja vsebuje več kot sto različnih kanabinoidov in drugih aktivnih substanc, ki lahko dopolnjujejo t.i. endogene kanabinoide, tiste, ki jih proizvaja sam organizem. Pri človeku so kanabinoidni sistem raziskali šele v 80. letih prejšnjega stoletja. Pri živalih pa šele sedaj potekajo raziskave, ki naj bi pojasnile razporeditev receptorjev, na katere se kanabinoidi vežejo in na ta način ugodno delujejo predvsem na uravnovešeno delovanje predvsem živčnega in imunskega sistema.

Danes so na voljo številni naravni in sintetični pripravki konoplje, med katerimi je največ takih, ki so registrirani kot dodatki k prehrani in ne kot zdravila. Za registracijo zdravil so potrebne obsežne študije, ki v prvi vrsti dokažejo varno uporabo in v nadaljevanju seveda tudi učinkovito uporabo za natančno opredeljen namen. V humani medicini je omenjenih študij več, zato so tudi smernice za uporabo natančnejše. Po alternativnih metodah zdravljenja običajno posežemo, ko “uradna medicina” ali podobno “veterinarska medicina” nimata pravega odgovora. In v želji pomagati z “vsemi sredstvi”, pogosto segamo po vsem, kar nam kdorkoli svetuje ali priporoča. Žal smo pogosto tudi razočarani.

Tako splošno velja, da se kanabinoidi uporabljajo v podpornem zdravljenju, za preprečevanje ali zmanjšanje nekaterih znakov raka. Kanabinoide dokazano lahko uporabimo kot del protibolečinske terapije.

Nedavno je Onkološki inštitut v Ljubljani (https://www.onko-i.si/onkologija/arhiv-revije/letnik-xxiii-st-2) izdal Priporočila za uporabo kanabinoidov pri obravnavi bolnika z rakom, ki nam je lahko v pomoč tudi pri uporabi podobnih pripravkov v veterinarski onkologiji. Priporočila poudarjajo, da omenjeni pripravki niso primerni kot primarno zdravilo, jih pa lahko zelo uspešno vključujemo v dopolnilno zdravljenje. Čeprav so v nekaterih raziskavah ugotovili določen vliv na rakaste celice izven organizma, žal nobena študija ni dokazala njihove učinkovitosti za zdravljenja raka pri pacientih.

Tako splošno velja, da se kanabinoidi uporabljajo v podpornem zdravljenju, za preprečevanje ali zmanjšanje nekaterih znakov raka. Kanabinoide dokazano lahko uporabimo kot del protibolečinske terapije. Ker se učinki z nekaterimi protibolečinskimi zdravili tudi seštevajo, je pomembno, da se glede odmerjanja dodatka kanabinoidov posvetujemo z veterinarjem, če se le da s strokovnjakom za protibolečinsko zdravljenje. Kanabinoidi naj bi pomagali tudi pri preprečevanju slabosti in vzpodbujanju apetita, vendar je tudi za ta namen pomemben posvet z veterinarjem. Previsoki odmerki namreč lahko privedejo do neželenih stranskih učinkov, ki lahko delujejo nasprotno namenu. Splošno pri ljudeh ni dokazov, da bi kanabinoidi bistveno izboljšali kakovost življenja.

Kanabinoide dokazano lahko uporabimo kot del protibolečinske terapije.

Pomemben vidik sočasnega zdravljenja s kanabinoidi je tudi medsebojni vpliv nekaterih skupin zdravil (predvsem tistih, ki zavirajo delovanje osrednjega živčnega sistema), pri čemer se lahko učinek poveča, s čimer se poveča možnost in intenzivnost neželenih stranskih učinkov. Pri ljudeh so dokazali tudi zmanjšano učinkovitost imunoterapije, zato se moramo v primeru tovrstnega zdravljenja vedno posvetovati z lečečim veterinarjem. Ta bo tudi predlagal spremljanje določenih laboratorijsih parametrov in pravočasno opozoril na neželene učinke takega podpornega zdravljenja.

prof. dr. Nataša Tozon (predstojnica Klinike za male živali na Veterinarski fakulteti v Ljubljani)


Najbolj brano