Radarju so podaljšali pogodbo za tri leta

Na izolskih cestah bo tudi letos hitrost meril radar. Izolska občina je podaljšala pogodbo z ljubljansko družbo in za še tri leta najela dve ohišji in merilec hitrosti. Selil se bo v ohišja na treh dobro znanih lokacijah - blizu OŠ Vojke Šmuc, OŠ Livade in ceste, ki vodi proti Belvederju.

Ohišje ob Južni cesti pri OŠ Livade Foto: Alenka Penjak
Ohišje ob Južni cesti pri OŠ Livade Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Izolska občina je za tri leta sklenila 88.938 evrov vredno pogodbo z družbo Intermatic iz Ljubljane o najemu merilnika hitrosti in dveh ohišij. Pogodba začne veljati 15. januarja, meritve bodo izvajali z uporabo IR-bliskavice, posnetki pa bodo narejeni s kamero takšne ločljivosti, da bo mogoče opraviti prepoznavo obraza in avtomatsko prepoznavo registrskih tablic. Merilna naprava bo omogočala tudi statistično obdelavo podatkov mimovozečih vozil, tudi tistih, ki niso prekoračila hitrosti, podatki pa bodo občini dosegljivi na daljavo.

Merilnik je en sam, družba Intermatic pa se je zavezala, da ga bo selila v katero od drugih ohišij vsaj dvanajstkrat na leto oziroma glede na potrebe izolske občine.

40

evrov znaša globa za prekoračitev hitrosti do 5 km/h

80

evrov globe plača, kdor hitrost prekorači za 5 do 10 km/h

250

evrov je globa za tiste, ki prekoračijo hitrost od 10 do 20 km/h

Hitrost voznikov je župan Danilo Markočič že preverjal, to navado je podedoval od nekdanjega župana Igorja Kolenca, ki je radarju namenil tudi četrto ohišje v bližini stadiona na Prešernovi cesti, a ker so tam po gradbenih delih postavljene tri hitrostne grbine, se je Markočič odločil, da merjenje na tistem delu Prešernove ceste ni več potrebno.

Radar je lani deloval domala vse leto, zabeležil pa je 5824 prekrškov prekoračitve dovoljene hitrosti.

5824

prekrškov prekoračitve dovoljene hitrosti je lani zabeležil izolski radar

“Od januarja 2013, ko smo začeli v Izoli meriti hitrost voznikov s pomočjo premičnega radarja, se je trend prekoračitev hitrosti zmanjšal s povprečno 2,2 odstotka vozil na 0,5 odstotka,” so odločitev o umestitvi radarja na nekatere izolske ceste že lani pojasnili v izolski občini, k podaljšanju najema pa jih je spodbudil varnostni sosvet občine, ki v radarjih vidi učinkovit način umirjanja prometa.


Najbolj brano