“Vpliv alkohola na varno vožnjo je še vedno podcenjen”

“Univerza je ustanova posebnega družbenega pomena. Njen predstojnik pa mora utelešati moralno integriteto,” pravi novogoriški župan v enem od odzivov, ki smo jih zbrali po razkritju, da je Danilo Zavrtanik, rektor novogoriške univerze, alkoholiziran povzročil prometno nesrečo.

Na ajdovskem okrajnem sodišču so Danilu Zavrtaniku (levo, ob 
njem odvetnik Boštjan Penko) v torek izrekli denarno kazen. Foto: Leo Caharija
Na ajdovskem okrajnem sodišču so Danilu Zavrtaniku (levo, ob njem odvetnik Boštjan Penko) v torek izrekli denarno kazen. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, LJUBLJANA V ustanoviteljici UNG, Institutu Jožef Stefan, so bili včeraj zadržani: “Univerza v Novi Gorici je samostojna pravna oseba in ima organe, ki o teh zadevah odločajo samostojno. Institut Jožef Stefan kot soustanovitelj ima v odnosu do nje tako le možnost imenovanja člana v upravni odbor univerze.”

Rektor uteleša moralno integriteto

“Vožnja pod vplivom alkohola je nesporno nesprejemljivo dejanje. Prav je, da je rektor dejanje brezpogojno obžaloval. Univerza je ustanova posebnega družbenega pomena. Njen predstojnik pa mora utelešati moralno integriteto,” pa meni Klemen Miklavič, župan Mestne občine Nova Gorica, ki je bila prav tako med ustanoviteljicami univerze. “Univerza je avtonomna, zato se morajo o tem v prvi vrsti izreči univerzitetna skupnost in njeni organi,” dodaja.

Vesna Marinko

v. d. direktorice Agencije za varnost prometa

“Prometna nesreča, povzročena zaradi zlorabe alkohola, ni nesreča, temveč tragedija.”

Alkohol ostaja pri nas družbeni problem

Vršilka dolžnosti direktorice Agencije za varnost prometa (AVP) Vesna Marinko ugotavlja, da alkohol v prometu pri nas še vedno ostaja družbeni problem. “Vpliv alkohola na sposobnosti za varno udeležbo v prometu je žal še vedno podcenjen. Alkohol in droge imajo v prometu uničujoče posledice in so vzrok za najhujše prometne nesreče,” poudarja.

Lani so alkoholizirani vozniki povzročili 1535 prometnih nesreč, kar je 44 več kot v 2018. Zaradi alkoholiziranega povzročitelja je v nesrečah umrlo 30 oseb, to pomeni, da je skoraj vsako tretjo smrt zakrivil alkoholizirani povzročitelj. “Zaskrbljujoče je, da se povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zvišuje,” ugotavljata Marinkova in Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

Najvišja izmerjena stopnja alkoholiziranosti je lani znašala 3,7 promila.

“Prometna nesreča, povzročena zaradi zlorabe alkohola, ni nesreča, temveč tragedija, povzročena zaradi neodgovornega ravnanja posameznika. Ničelna toleranca do vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi mora postati osnova naše prometne kulture, da bodo slovenske ceste varnejše za vse udeležence,” je sklenila Marinkova.

Na torkovi glavni obravnavi na ajdovskem okrajnem sodišču, na katerem so zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu na denarno kazen obsodili rektorja novogoriške univerze Danila Zavrtanika, podrobnosti dogajanja pred nesrečo obtoženi ni razkril.

Rektorju niso vzeli vozniškega dovoljenja

Neuradno naj bi 12. junija leta 2018 po seji senata univerze nazdravili, rektor pa je nato sedel za volan svojega avtomobila peugeot 3008 in se odpeljal proti domu v okolici Ajdovščine. Na regionalni cesti med Vipavo in Ajdovščino v bližini naselja Kožmani pa je naenkrat zapeljal na nasproti vozni pas in trčil v tovornjak. Ta se je želel trku umakniti, a mu ni uspelo, voznik pa ni bil poškodovan. Avtomobil je po trku odbilo v jarek, rektor pa jo je odnesel z lažjimi poškodbami.

Izvedenka z ljubljanskega inštituta za sodno medicino je ugotovila, da je v času nesreče imel 1,51 promila alkohola v organizmu.

Novogoriško tožilstvo je zaradi nevarnosti, ki jo je rektor s svojim ravnanjem povzročil za voznika tovornjaka, podalo neposredno obtožbo, Zavrtanik pa je ob tem povedal: “Obžalujem dogodek in ga ne znam pojasniti. Morda sem zakinkal ali zaspal.” Dogodka se ni spominjal. Ajdovsko sodišče mu je izreklo denarno kazen 10.000 evrov, vozniškega dovoljenja pa mu ni vzelo.

“Kaj pa moraš storiti, da ti sploh vzamejo vozniško dovoljenje zaradi tvojega nespametnega ravnanja?” se še sprašuje Robert Štaba.

Na Univerzi v Novi Gorici se do dogodka in njegovega razpleta zaenkrat še niso opredelili.


Najbolj brano