Sever bi lahko bil po slovenskem okusu

Borut Mačkovšek je bil eden tistih, ki so posebej toplo pozdravili prihod Ljubomirja Vranješa na slovensko klop. Očitno je zaupanje obojestransko, saj je selektor rokometašev v času, ko je vodil Veszprem, v svoje vrste zvabil Izolana, ki utegne imeti po videnem tudi na evropskem prvenstvu zelo pomembno vlogo.

Borut Mačkovšek (levo) tvori s klubskim in reprezentančnim 
soigralcem  Blažem Blagotinškom (desno) tudi pomembno navezo 
v obrambi.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Borut Mačkovšek (levo) tvori s klubskim in reprezentančnim soigralcem Blažem Blagotinškom (desno) tudi pomembno navezo v obrambi.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

TRBOVLJE > Kako čas hitro beži. Borut Mačkovšek sodi pri 27 letih že med izkušene reprezentante. Za njim je pestra klubska kariera, v kateri je odhajal in se vračal v Celje, kjer si je ustvaril rokometno ime. Nemčija, Francija, a tudi Katar in Belorusija so bile njegove postojanke, v katerih se ni zadržal prav dolgo. Morda bi lahko bila Madžarska svojevrstna prelomnica, kjer bi se lahko ustalil. Vihrava je bila tudi reprezentančna pot levega zunanjega igralca, ki se je s svojo višino hitro znašel na radarju slovenskih selektorjev.

V reprezentančnem krogu je z vzponi in padci že vse od evropskega prvenstva (EP) leta 2012, ko ga je v izbrano vrsto vpoklical Boris Denič. Poleti 2016 ga Veselin Vujović ni uvrstil na seznam potnikov za olimpijske igre, zato pa je bil naslednjo zimo eden od slovenskih junakov ob osvojenem bronu na svetovnem prvenstvu v Franciji. Slovenija si pod taktirko Ljubomirja Vranješa želi na EP ujeti zadnji vlak za olimpijske kvalifikacije. Tokio 2020 torej še ni izginil za obzorjem, a do dežele vzhajajočega sonca slovenske rokometaše čaka še kar nekaj vmesnih postaj. Že bližnje EP bo precejšen zalogaj, Mačkovšek pa ne skriva optimizma. “Po letu in več je energija spet prava, čuti se jo na igrišču in ob njem. Če nas bo krasil takšen ekipni duh, potem lahko na EP naredimo odmeven rezultat. Verjamem v ekipo, občutek imam, da bo to prvenstvo po našem okusu.”

Borut Mačkovšek

rokometni reprezentant

“Po letu in več je energija spet prava, čuti se jo na igrišču in ob njem.”

Kaj novega je ob izpostavljeni energiji še prinesel Ljubomir Vranješ?

“Goji skandinavski slog igre, ki mi nadvse ustreza. V polprotinapadih pride posebej do izraza tudi moj strel. Ko pridem v naletu pred vrata, ga je tekmečevi obrambi na šestmetrski črti težko zaustaviti. Nik Henigman je na istem igralnem položaju podoben profil rokometaša, zato selektor vztraja pri strelih tudi za ceno napak. Še ko je bil Vranješ več let trener Flensburga, je ustvaril prepoznavno igro, ki se je obdržala skozi čas. Tudi v reprezentanci igramo precej hitreje, z ritmom smo zlomili oba tekmeca tudi na pripravljalnih dvobojih.”

Močan poudarek bo tudi na obrambi. S klubskim soigralcem Blažem Blagotinškom ste na pripravljalnih tekmah tvorili močno navezo ...

“Ne gre pozabiti niti Henigmana in Igorja Žabiča. Vsi smo visoki več kot dva metra in lahko igramo tudi bolj plitko v obrambi. Z dvojnim blokom tekmecu pokriješ pol gola, kar olajša delo tudi vratarju. Nedvomno je lahko obramba eden naših glavnih adutov.”

Na Švedskem ste z reprezentanco sicer v preteklosti že uprizorili mali podvig. Se lahko na evropskem prvenstvu ponovi zgodba z olimpijskih kvalifikacij izpred štirih let?

“V boju za Rio smo imeli zelo težko skupino, s Španci in gostitelji Švedi. Takrat ni domala nihče verjel v naš uspeh. Mislim, da lahko tudi letos prijetno presenetimo.”

Kako ocenjujete tekmece v uvodnem skupinskem delu? Že kaj pogledujete proti nedeljskemu obračunu z gostitelji Švedi?

“Najprej se moramo temeljito pripraviti in opraviti s Poljaki in šele potem razmišljati o Švedih. V nasprotnem se lahko zgodi, da izgubiš uvodno tekmo in hitro pospraviš kovčke. Nismo Francozi oziroma Danci, da bi si privoščili preračunljivost, ali bog ne daj kogarkoli podcenjevali.”

Če bo šlo vse po načrtih, se boste s Francozi in Danci srečali v nadaljevanju tekmovanja, ki bo še precej zahtevnejše ...

“Prav zato bi veljalo osvojiti prvo mesto v uvodnem skupinskem delu, s čimer bi si nato nekoliko olajšali pot do izločilnih dvobojev. Sicer pa se nikogar ne bojimo. Francozi so močni in visoki, a tudi mi ne zaostajamo. Če bo treba, se bomo tudi stepli, pa bomo videli, kdo bo povlekel krajši konec.”


Najbolj brano