Nov rod otrok je spet obudil tepežkanje

Na Suhorju so ob izteku zadnjega leta vnovič obudili star običaj, tepežkanje. V majhni vasi so veseli, da je tokrat tepežkalo kar sedem otrok, potem ko nekaj let majhnih otrok v vasi sploh ni bilo.

Na Suhorju je tokrat tepežkalo kar sedem otrok. Foto: Simon Avsec
Na Suhorju je tokrat tepežkalo kar sedem otrok. Foto: Simon Avsec

SUHORJE > Z božičnimi prazniki je povezan tudi poseben običaj, tepežkanje, ki ga na Pivškem ohranjajo na Suhorju in v Parjah. Po ustnem izročilu v Parjah neprekinjeno tepežkajo že več kot 200 let.

“Tepežkanje je prastara šega, na tepežni dan obhajamo spomin na nedolžne otroke, ki jih je dal pomoriti judovski kralj Herod, ko je iskal novorojenega kralja Jezusa. Tepežkanje je bilo del obredij in običajev že v predkrščanskih časih, tepežkanje s šibo je na simbolni ravni pomenilo čaranje življenja in zdravja,” pojasnjujejo na Suhorju, kjer, kot pravijo, tepežkajo “od vedno”.

Tako je bilo tudi 28. decembra dopoldne, ko so se po nekaj letih sredi vasi spet zbrali otroci. V vasi namreč nekaj let ni bilo majhnih otrok. S seboj so nosili torbe in se skupaj odpravili do vseh hiš v vasi. V vsaki hiši so pozdravili z glasnim pozdravom: “Hvaljen Jezus Kristus, urejšte se!” Gospodinje so napolnile torbe otrok, otroci so v vseh hišah dobili sladke dobrote, predvsem doma pečene sladke pletenke - štručke, značilne za tepežkanje na Suhorju. Suhorci pa so najbolj veseli tega, da je, čeprav je Suhorje majhna vas, to leto tepežkalo kar sedem otrok.


Najbolj brano