Dipiazza: “Nakopal sem si lepo zgago”

Vprašanje, katero slovensko mesto bo leta 2025 evropska prestolnica kulture (EPK), je razdelilo politike na italijanski strani meje, poroča Primorski dnevnik. Medtem ko vlada Furlanije - Julijske krajine in občina Gorica podpirata Novo Gorico, se je župan Trsta Roberto Dipiazza včeraj v Kopru udeležil predstavitve kandidaturne knjige Piran-Pirano 4 Istria 2025.

Tržaški župan Robert Dipiazza s piranskim kolegom Đeniom 
Zadkovićem Foto: arhiv PN
Tržaški župan Robert Dipiazza s piranskim kolegom Đeniom Zadkovićem Foto: arhiv PN

TRST > Gre za dokument, s katerim je Piran predstavil idejno zasnovo svoje kandidature, v katero so vključene vse štiri slovenske obalne občine, ob Piranu še Ankaran, Koper in Izola. A kandidaturo podpirajo tudi Istarska županija, hrvaške občine Buje, Umag, Poreč, Novigrad, Rovinj, Labin, Pulj in Opatija, ter v Italiji tudi Trst in Milje.

“Podpora Trsta je spremenila kandidaturni proces,” pravi vodja projekta Martina Gomboz. Zdaj, ko je kandidatura oddana in podpora Trsta zapečatena, se je vlada Furlanije - Julijske krajine vznejevoljila. Tiziana Gibelli, ki je v vladi pristojna za kulturo, se je namreč novembra udeležila javne predstavitve novogoriške kandidature. Včeraj je zato tudi poklicala tržaškega župana in mu izrazila nezadovoljstvo. K zavezništvu, ki podpira Piran, je pristopila tudi Občina Milje. Županja Laura Marzi pravi, da je to edina logična odločitev.

“Ko bi vedel, da obstaja kandidatura Nove Gorice, bi stvari postavil drugače, a tega mi ni nihče povedal,” je za Primorski dnevnik povedal Dipiazza. Prijatelj Ziberna bi me lahko obvestil, da obstaja skupna kandidatura obeh Goric. Nakopal sem si lepo zgago. Kandidaturo je vložila tudi Ljubljana, zato bom razočaral prijatelja Zorana Jankovića,” je še dejal.


Najbolj brano