Spomladi bodo odprli center za dnevno varstvo starejših občanov

Predvidoma spomladi bo v Vipavi vrata odprl center za dnevno varstvo starejših občanov. Občina bo poskrbela za prenovo pritličnih prostorov v stavbi na starem “placu”, dejavnost pa naj bi izvajal Zavod Pristan. Storitev je namenjena starejšim od 65 let, za začetek naj bi bila uporabnikom na voljo pet dni v tednu.

Center za dnevno varstvo starejših bodo uredili v prostorih 
nekdanjega lokala Topla malica.
Center za dnevno varstvo starejših bodo uredili v prostorih nekdanjega lokala Topla malica. 

VIPAVA > “Dnevni center za starejše občane je zelo zanimiv in koristen projekt, ki ga mnogi že čakajo. Ocenjujemo, da bi prve uporabnike lahko sprejel že aprila, najkasneje maja. Imamo srečo, da v Vipavi deluje Zavod Pristan, ki te zadeve obvlada, z njimi se pogovarjamo o izvajanju dejavnosti,” je o projektu povedal župan Goran Kodelja.

Občina je v proračunu zagotovila dobrih 60.000 evrov za dokumentacijo in prenovo prostorov v stavbi na Trgu Pavla Rušta. Dnevni center naj bi vključeval glavni prostor z jedilnico, kuhinjo in razdelilnico hrane, prostor za počitek, pisarno za zaposlene, garderobo, skladišče in sanitarije, urediti nameravajo tudi zunanje površine. Po županovih besedah naj bi v dnevno varstvo vključili od 15 do 18 uporabnikov.

Prve uporabnike bi novi center lahko sprejel že spomladi.

Razbremenitev družinske oskrbe

Storitev je sicer kot oblika institucionalnega varstva po besedah direktorja Zavoda Pristan Martina Kopatina namenjena posameznikom, ki si želijo oziroma potrebujejo pomoč, nadzor ali organizirano obliko bivanja le za določeno število ur dnevno. “Upravičenci so osebe, starejše od 65 let, ki zaradi posebnih potreb potrebujejo varovanje in nadzor oziroma določene oblike pomoči in ne celodnevne oskrbe z namenom, da bi čim dlje ostali v domačem okolju. Dejavnost pomembno dopolnjuje in razbremenjuje družinsko oskrbo,” je povedal Kopatin.

Zagotoviti želijo varno in prijazno okolje

Kot je dodal, želi Zavod Pristan z dodatnim programom razširiti in okrepiti mrežo storitev skupnostne skrbi in umestiti manjkajoče programe v lokalnem prostoru. “Zagotoviti želimo predvsem varno in starostniku prijazno okolje, kjer se bodo uporabniki poleg storitev osnovne in socialne oskrbe lahko vključevali v različne aktivnosti, ki jih bomo organizirali glede na njihove potrebe,” je še napovedal direktor zavoda.

Za delo v centru nameravajo zaposliti dva nova sodelavca, storitev naj bi bila v začetku uporabnikom dostopna od ponedeljka do petka, predvidoma med 6.30 in 16. uro oziroma glede na potrebe uporabnikov.


Najbolj brano